SEGRE

RAMADERIA

El boví i l'oví busquen mercats a Àsia i Orient seguint la via del porcí

El ministeri negocia acords amb països com la Xina, el Vietnam, l’Aràbia Saudita, o Oman || Mercolleida firma un acord de col·laboració amb les càrnies europees

José Fríguls i Àngel Ros van tancar amb aquesta encaixada la firma del conveni de col·laboració.

José Fríguls i Àngel Ros van tancar amb aquesta encaixada la firma del conveni de col·laboració.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sectors de carn de boví i oví volen seguir la senda del porcí i conquerir nous mercats d’exportació. Centren el seu interès en països tan diversos com la Xina, gran comprador de porcí català i espanyol en general, el Vietnam i Indonèsia, en el cas del boví. L’oví, per la seua part, aposta per l’Aràbia Saudita, Oman, Israel i Singapur. Es tracta de països amb els quals el ministeri d’Agricultura, a demanda de les càrnies, està negociant la possible obertura dels mercats. Són processos negociadors que poden requerir entre dos i quatre anys i que se centren fonamentalment en aspectes de sanitat i de seguretat alimentària. Altres països, com és el cas d’Irlanda amb el boví, ja tenen oberts alguns d’aquests mercats. Així ho va explicar ahir a Lleida José Fríguls, representant de la Unió de Comerciants de Bestiar de Carn de la Unió Europea (UECBV pel seu nom en anglès), que va firmar un acord de col·laboració amb Mercolleida. Aquesta organització agrupa les grans patronals comunitàries i té associats altres països.

Fríguls i l’alcalde de Lleida i president del consell d’administració de Mercolleida, Àngel Ros, van destacar la importància d’aquest acord, que permetrà una comunicació fluida i la recepció no només de les cotitzacions, sinó també dels comentaris del mercat. Ros va remarcar que Mercolleida és referència europea, en especial, en el camp del porcí, i Fríguls va anar més enllà i la va qualificar com a clau en l’àmbit mundial.

Pel que fa al sector porcí, el conseller delegat de Mercolleida, Francesc Ollé, va apuntar que la llotja travessa en aquests moments una època de tranquil·litat, després d’un 2016 que va començar amb unes cotitzacions per sota dels costos per a la producció. L’entrada en escena dels compradors xinesos i l’exportació al gegant asiàtic van suposar un tomb en la situació i van permetre que les cotitzacions acabessin l’any en 1,13 euros el quilo viu, per sobre dels costos (entorn d’1,05). Tant escorxadors com ramaders van tancar amb marges en positiu. Ollé va apuntar que aquesta situació es pot mantenir aquest any, això sí, sempre que les exportacions continuïn estirant el mercat.

Espanya, primer productor europeu de porcí, té un excedent a exportar d’un 55%. El ministeri d’Agricultura ha advertit al sector porcí que no ho pot fiar tot al mercat xinès i aposta per guanyar clients. En aquesta línia, Ollé va defensar la sortida a l’extrem Orient buscant nous països.

tracking