SEGRE

INFLACIÓ GENER

Els preus de llum i combustibles es disparen el 19,5% a Lleida i situen l’IPC en el 3,5%

És la taxa interanual més elevada des de l’octubre de l’any 2012 || Els preus a la província pugen mig punt per sobre de la mitjana de l’Estat i Catalunya es col·loca entre les més inflacionistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La llum i els combustibles juntament amb les despeses en habitatge fan pujar la inflació a Lleida en els últims mesos. Tot això malgrat que el mes de gener hi va haver una caiguda de sis dècimes en l’Índex de Preus de Consum (IPC), segons l’Institut Nacional d’Estadística.

El factor hivern, amb onada de fred al gener inclosa, sumat a la falta de pluja i vent, van provocar que els preus de la llum es disparessin, fet al qual va col·laborar que França, país tradicionalment exportador d’energia, va parar algunes de les seues centrals elèctriques, per la qual cosa el país gal es va veure obligat a comprar energia a Espanya. En conjunt, els preus de la llum i els combustibles es van disparar un 19,5% a Lleida l’últim any.

Els factors climàtics i les caigudes en les exportacions d’electricitat a França, claus de la pujada

Malgrat que respecte a fa un any el preu de la roba ha pujat un 1%, ha experimentat una caiguda del 19% en comparació al mes de desembre del 2016, a causa de la temporada de rebaixes. També el calçat i les seues reparacions ha sortit un 14,2% més barat als lleidatans respecte al desembre, i un 0,6% en comparació amb gener de l’any passat. El preu dels paquets turístics ha baixat respecte al desembre en un 6,4% al gener en motiu del final del període vacacional per les festes de Nadal.

En el conjunt d’Espanya, la inflació va baixar un 0,5% el gener respecte al mes anterior i va elevar 1,4 punts la taxa interanual, fins al 3%, cinquena taxa positiva consecutiva i el seu nivell més alt des d’octubre del 2012, dada que també es repeteix a Lleida.

Catalunya és de les comunitats amb la taxa interanual més alta, superada per Castella i Lleó (3,4%), Castella-la Manxa (3,3%) i Galícia (3,2%), i al mateix nivell de Cantàbria i la Rioja (3,1%).

L’Índex de Preus de Consum del mes de gener recull per primera vegada la nova metodologia per calcular-lo, en la qual s’inclouen nous hàbits de consum com són les plataformes de televisió i música per internet i els cafès monodosis.

UGT i CCOO volen una pujada de sous en resposta a les dades de l’IPCEls sindicats UGT i CCOO de Catalunya van reclamar ahir increments salarials als convenis, un augment progressiu del salari mínim interprofessional (SMI) i recuperar la revalorització de les pensions d’acord amb la inflació com a resposta al repunt dels preus.

tracking