SEGRE

AGRICULTURA SANITAT

Gairebé 240 anàlisis a Lleida en la lluita contra la ‘Xylella’

La quarta part del conjunt de Catalunya i tots negatius || El sector demana més pressupost i control a les fronteres

Imatge de la reunió sobre la plaga a la conselleria.

Imatge de la reunió sobre la plaga a la conselleria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Laboratori de Sanitat Vegetal de Catalunya ha analitzat un total de 239 mostres preses a Lleida dins del seu pla contra la plaga de la Xylella fastidiosa, que pot afectar unes 200 espècies però que té efectes que poden ser devastadors en el cas d’oliveres, ametllers i vinyes, a més de cítrics i una sèrie de plantes ornamentals. Segons dades facilitades ahir per la conselleria d’Agricultura, aquestes mostres corresponen pràcticament a una quarta part de les analitzades en el conjunt de Catalunya des del 2015 i fins a la data, que s’eleven a 959. El gruix de les analítiques es van efectuar l’any passat, amb 201 a Lleida. Totes les mostres han donat negatiu i la conselleria va aprovar dilluns un protocol d’actuació contra aquesta plaga.

Per la seua banda, la Federació de Cooperatives i JARC-COAG defensen la necessitat que es posi sobre la taula el pressupost que sigui necessari per lluitar contra aquesta plaga, que està causant estralls, per exemple, en oliverars italians.

La conselleria d’Agricultura acaba d’aprovar un protocol contra aquesta plaga

En aquest sentit, el responsable de planta viva de la FCAC, Ferran Sabater, considera prioritari que el ministeri d’Agricultura acceleri la certificació de Catalunya com a lliure de la plaga, tal com han fet altres comunitats, amb l’objectiu de facilitar les relacions comercials, generar confiança i preservar el mercat davant de la detecció del bacteri a les Illes Balears. Unió de Pagesos recolza també aquesta reclamació.

Des de JARC-COAG, David Borda reclama a la conselleria que posi més prospectors per poder emprendre les anàlisis que siguin necessàries i va lamentar que des del departament s’al·ludeixi a la situació pressupostària. Insisteix a més en la necessitat d’“acompanyar, ajudar i no criminalitzar” qui pugui veure’s afectat per la plaga.

Des d’Unió de Pagesos, es reclama als estats de la Unió Europea que reforcin els punts d’inspecció fronterers per evitar l’entrada del bacteri a Catalunya.

El sindicat demana que s’incrementin les mesures de vigilància i detecció de tota mena de transport.

tracking