SEGRE

OCUPACIÓ INFORME

L’absentisme laboral costa 52 milions en prestacions a Lleida i puja el 13% el 2016

La província va registrar l’any passat 43.649 baixes, davant les 37.200 del 2015 || Les comarques de Ponent són les que registren millors índexs d’assistència al lloc de treball de tot Catalunya

Imatge d’arxiu d’una jornada sobre absentisme laboral celebrada a la COELL.

Imatge d’arxiu d’una jornada sobre absentisme laboral celebrada a la COELL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’absentisme laboral a la província de Lleida va tenir un cost de 52,425 milions d’euros en prestacions l’any passat. Representa un increment per sobre del 13%, tenint en compte que el 2015 les prestacions per contingències comunes (malalties o accidents) es va situar en 46,230 milions.

Així consta a l’informe L’absentisme derivat de la incapacitat temporal per contingències comunes elaborat per Associació de Mútues d’Accidents de Treball (Amat).

En concret, l’any passat es van registrar un total 43.649 processos d’incapacitat temporal de treballadors a les comarques de Ponent, mentre que el 2015 van ser 37.200 els que van cursar algun tipus de baixa. Aquest repunt és una constant a tota la geografia catalana i espanyola i els experts relacionen l’augment amb la millora de l’economia i del mercat laboral.

En els moments de crisi, els treballadors tenen por de perdre la feina i, per tant, intenten no agafar cap baixa, una situació que consideren que els pot col·locar a la corda fluixa en cas de reduccions de plantilla a les empreses. Quan la conjuntura millora, aquest temor disminueix i s’aprecia un increment en les taxes generals d’absentisme.

En concret, cada dia van faltar a la feina l’any passat a la província una mitjana de gairebé 21 de cada mil assalariats de Lleida, mentre que el 2015 eren poc més de dinou per cada miler.

La durada mitjana de les baixes, no obstant, no van patir variacions significatives i se situen al voltant dels 38 dies.

En el cas dels treballadors autònoms, les xifres són molt inferiors. Només van faltar als seus negocis l’any passat poc més de deu treballadors per compte propi de cada deu mil cotitzadors al dia.

Amb tot, de l’informe es pot concloure que els lleidatans o són els més sans o els més implicats amb les seues empreses de tot Catalunya. L’informe de l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball revela que són els que registren els índexs més baixos d’absentisme. Per exemple, a Barcelona falten a la seua ocupació cada dia 29 assalariats de cada mil empleats en plantilla.

En concret, planteja un increment salarial entre el 0% i l’1,5%, al qual es podria sumar mig punt més condicionat a temes de productivitat o absentisme, segons assenyalen els sindicats.

De fet, els empresaris es mostren especialment preocupats perquè ha tornat a nivells precrisi en la incidència de l’absentisme.

La patronal vol relacionar salaris i mesures contra l’absentismeL’última proposta de la patronal CEOE a la taula de negociació col·lectiva amb els sindicats vol incloure mesures per intentar reduir l’absentisme laboral.

tracking