SEGRE

AGRICULTURA

Afrucat apressa Brussel·les i Madrid a aprovar retirades de poma

El sector espera que la UE doni llum verda al reglament aviat i el ministeri articuli el sistema || Productors de clementina pugnen també per aquesta quota fructícola

Imatge d’albercoquers en flor captada ahir en una finca d’Ivars d’Urgell.

Imatge d’albercoquers en flor captada ahir en una finca d’Ivars d’Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita reclama mesures urgents davant de la greu crisi que travessa el mercat de la poma, amb baixos preus. La patronal del sector, Afrucat, insisteix que s’ha d’articular com més aviat millor la quota prevista de 3.000 tones de retirades de productes hortofructícoles espanyols. Malgrat que considera la quantitat escassa, reclama que tot el volum es dediqui a la poma, per la seua difícil situació. El director d’Afrucat, Manel Simon, espera que la Comissió Europea faci públic aviat el reglament que doni llum verda a la quota per a Espanya. Podria ser la setmana que ve.

A partir d’aquest moment, serà el ministeri d’Agricultura qui decideixi com es reparteix el nou volum de retirades segons els productes. El sector fructícola de Lleida reclama que sigui únicament per a la poma. Tanmateix, segons diverses fonts, li ha sortit un competidor que també vol comptar amb una part d’aquestes retirades. En concret, són productors de mandarines clementines. Simon considera que s’hauria d’articular només per a la poma, sobretot tenint en compte l’escàs volum al qual es pot accedir de noves retirades. Un repartiment de les 3.000 tones entre pomes i mandarines no podria alleujar cap dels dos sectors.

Les cambres frigorífiques acullen un 30% més de poma que l’any passat en aquestes dates

La poma es troba en aquests moments en una situació especialment difícil per diferents raons. D’una banda, el veto rus fa que Polònia, que destinava a Rússia bona part de la seua producció, estigui oferint la fruita a Europa, pressionant el mercat. De l’altra, aquest any hi ha un elevat volum de producció a Lleida de calibres baixos. A pesar de ser de bona qualitat, aquesta fruita petita està molt poc valorada al mercat i, de retruc, pressiona a la baixa el preu de les de més calibre.

En aquest context, el sector carrega contra la política de la gran distribució, que, afirmen, vol aprofitar-se d’aquesta situació. A més, els productors insisteixen que les grans cadenes segueixen apostant per oferir en els seus lineals poma forana, quan hi ha fruita de qualitat produïda al territori. Un informe d’Afrucat afirma que grans cadenes líders a l’Estat arriben a situar en els seus lineals el 50% i fins i tot percentatges superiors de poma d’importació davant de la local.

Els estocs de poma es troben entorn d’un 30% per sobre dels registrats en aquestes mateixes dates l’any passat.

tracking