SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Lleida firma el doble de contractes de dies que fixos

Al gener se’n van subscriure 1.361 d’estables i 2.837 que no arribaven ni al mes || La majoria es justifica per “obra o servei”

Imatge de la manifestació de l’1 de maig a Lleida.

Imatge de la manifestació de l’1 de maig a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La millora de la situació econòmica s’està traduint en un increment de la contractació, però aquesta és molt lluny de ser de qualitat, en especial per la durada. Així queda de manifest analitzant les dades oficials de la conselleria de Treball de la Generalitat del mes de gener. El primer mes de l’any es van firmar dos contractes de tot just uns dies per cada un dels indefinits dels quals té constància la Generalitat. En concret, aquell mes es van subscriure només 1.361 contractes fixos, mentre que 2.837 tenien una durada que no arribava ni al mes.

En total, els contractes temporals van assolir la xifra de 10.008, amb la qual cosa els inferiors al mes de durada representaven el 28,3%. Aquells que tenien una vigència entre un i tres mesos representaven 1.103 contractes. Uns altres 994 asseguraven una ocupació per a sis mesos com a màxim. Uns altres 263 tenien una durada pactada de fins a un any, mentre que només 12 podien donar feina fins a un any i mig, uns altres set tenien una durada estimada de fins a dos anys i una trentena superaven aquesta durada. En els 7.762 restants, la durada era indeterminada, segons les dades de la conselleria. La fórmula més utilitzada per justificar que un contracte és eventual és l’anomenada obra i servei. És a dir, que la contractació es deu al compliment d’un treball concret finit, mentre que la segona via més utilitzada és la d’“eventuals per circumstàncies de la producció”. És a dir, per cobrir puntes de treball concretes.

Els sindicats denuncien que creixen els treballadors en risc d’exclusió

En el primer dels casos, són 4.813 contractes i, en el segon, un total de 4.147. Gairebé un miler de contractes més corresponen a interinitats.

Els sindicats arremeten contra l’elevada contractació eventual amb frases com ara que “els empresaris estan fabricant vides temporals”, segons van denunciar ahir els líders d’UGT i CCOO a Girona.

Afirmen, en aquest sentit, que acords laborals cada vegada més precaris es tradueixen, a la pràctica, en risc d’exclusió i fractura social.

tracking