SEGRE

JUSTÍCIA

Els acomiadaments pactats suposen 11 milions en indemnització a Lleida

Empreses i treballadors prefereixen arribar a acords en conciliacions per evitar llargs processos als tribunals || La meitat dels intents de pacte fracassen

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Empreses i treballadors de Lleida van pactar l’any passat indemnitzacions per acomiadament de prop d’11 milions d’euros per evitar haver d’arribar a dirimir les diferències sobre l’import d’aquestes en un jutjat. Així es desprèn del balanç sobre conciliacions individuals a la província elaborat per la Generalitat. Tot això malgrat que pràcticament el nombre de casos en els quals les parts arriben a un acord és molt similar al que acaba en mans dels jutjats del Canyeret.

En concret, l’any passat van pactar en aquest tipus de conciliacions indemnitzacions per valor d’11,092 milions d’euros. Les referides als acomiadaments suposen la pràctica totalitat, amb 10,779 milions, mentre que la resta dels casos es refereix majoritàriament a reclamacions de quantitats, per exemple, en concepte d’hores extraordinàries o de certs complements salarials.

A pesar d’aquests acords, en els nou primers mesos de l’any passat es van presentar als jutjats de Lleida un total de 452 casos per acomiadaments, segons dades del Consell General del Poder Judicial. A falta d’informació de l’últim trimestre, tot sembla indicar que la xifra final serà inferior a la de l’any anterior, quan se’n van registrar 786 i lluny dels 920 dels quals té constància el Poder Judicial de l’exercici del 2014.

De fet, la crisi econòmica que va començar el 2008 ha incrementat la càrrega de treball dels tribunals laborals. Tant, que en alguns moments els jutjats arribaven a fixar data per a judicis de caràcter laboral a més d’un any vista.

En aquest sentit, la conciliació és un tràmit obligat abans de portar el cas davant de la justícia i per plantejar-ho s’ha d’acreditar l’intent infructuós d’arribar a un acord.

La conflictivitat baixa un 27% en els últims tres anys Els casos de disputes entre empreses i treballadors que arriben a la conciliació estan en clar descens. En els últims tres anys, els processos registrats per la Generalitat a Lleida han baixat pràcticament un 27%, segons les dades de la Generalitat. Mentre que el 2013 es va assolir la xifra rècord de 4.051, el passat exercici se’n van comptabilitzar 2.960. Representen, doncs, una mitjana de poc més de vuit diaris.

tracking