SEGRE

CONSUM ALIMENTACIÓ

El consumidor ja paga a entre 4 i 6 euros el litre d’oli verge extra

Segons si es tracta de marques blanques o de fabricant als grans supermercats || El preu s’ha disparat en origen a causa de la caiguda de la producció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pujada del preu de l’oli d’oliva està arribant al consumidor amb preus a les grans cadenes de distribució que oscil·len en general entre els 4 i els 6 euros el litre de verge extra segons si es tracta de marca blanca o de marca de fabricant. Com va publicar SEGRE, el preu de l’oli en origen es troba en els nivells més alts almenys en l’última dècada, superant els 4 euros per quilo. És a causa de la caiguda de la producció, d’una banda, i al fet que Itàlia està incrementant les seues compres en altres països, com el cas d’Espanya.

D’aquesta manera, el consumidor es troba en aquests moments amb l’encariment d’un producte que, anys enrere, es trobava en cotes que, segons els productors, eren excepcionalment baixes. Els preus de fins a 6 euros el litre en el cas de marques de fabricant es refereixen a producte verge extra envasat en botella de plàstic d’un litre, perquè en el cas de formats més petits o de vidre, el compte es dispara.

Des de les organitzacions de consumidors es mostren preocupats per l’evolució del preu. Consideren que l’encariment es pot traduir en el transvasament del consum cap a greixos més assequibles però amb menys qualitats nutricionals que el d’oliva. Alhora, aquesta situació es converteix en un problema per a la indústria, que es troba amb una matèria primera més cara i ha d’afrontar una disjuntiva: traslladar l’encariment al client o bé assumir part d’aquest increment i reduir els seus marges per tal de no perdre mercat.

En aquest context, les cooperatives de la denominació d’origen Garrigues, com va publicar SEGRE, venen la producció verge extra a preus que se situen en una forquilla que va entre els 4,20 i 4,80 euros el litre. En general, l’augment de preus de les cooperatives se situa entorn d’un 10 per cent superior a l’any passat.

Aposten per la contenció de preus, tenint en compte les possibilitats de vendes a 4 euros el quilo a granel, en favor de la comercialització del producte envasat.

?

La denominació d’orgien Garrigues estima que aquesta campanya produirà aproximadament 2,5 milions de quilos d’oli. Representa un descens d’un 30 per cent respecte a l’any passat, quan la collita ja va ser curta. Es calcula que el potencial productiu de la denominació d’origen en una campanya normal, sense estralls causats per la sequera com en l’actualitat, assoleix els sis milions de quilos. En el conjunt d’Espanya, primer productor mundial, també hi ha una producció curta, d’uns 1,2 milions de tones d’oli d’oliva.

La producció de la DO Garrigues cau un 30% més

tracking