SEGRE

Jarc defensa a Brussel·les una PAC centrada en els productors professionals i les polítiques de mercat

Representants de JARC-COAG davant de la seu de la CE a Brussel·les.

Jarc defensa a Brussel·les una PAC centrada en els productors professionals i les polítiques de mercatJARC-COAG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del Consell Nacional de JARC-COAG continuen la ronda de reunions iniciada dilluns amb membres de la Comissió Europea a Brussel·les, amb l’objectiu de reivindicar la Política Agrària Comunitària (PAC) “que necessiten els pagesos i ramaders professionals de Catalunya”.

Aquest dimarts s’han desplaçat a la capital belga el president de l’organització, Francesc Boronat; acompanyat pels productors que encapçalen les sectorials de cereals (Lluís Viladrich), olivera (Lluís Gaya) fruita seca (Sisco Esquerda); boví de llet (Roser Serret); boví de carn (Joan Carles Massot), i oví i cabrum (Josep de Ros).

L’objectiu dels representants dels productors catalans és “evidenciar els efectes que tenen al camp les incorrectes decisions preses als despatxos de la Comissió Europea, i deixar clar quines són les prioritats pels productors professionals”.

Les reivindicacions de JARC-COAG a Brussel·les

  • Els pagesos i ramaders professionals han de poder viure de la seva feina, per tant, s’han de remunerar els costos de producció i el treball.

  • A banda, cal millorar les mesures de gestió de crisis de mercat (emmagatzematge o retirada de producte), per contrarestar la volatilitat dels preus en origen i recuperar la regulació de la producció en determinats sectors.

  • S’ha d’invertir prioritàriament a millorar la situació de les persones que es dediquen professionalment a l’activitat agrària, ja que d’elles depèn la provisió d’aliments segurs, de qualitat i a un preu assequible.

  • Si la Política Agrària Comunitària se centra més a mantenir paisatges que en fer-los productius, el sistema d’ajuts serà insuficient i continuarà atraient inversors oportunistes aliens al sector agrari. Si incrementen el suport als "pagesos de sofà", traient-lo de l’adreça’t als professionals, acabarem amb la producció, haurem de comprar el menjar al preu que marquin tercers països i tindrem menys seguretat alimentària.

  • Cal aturar la competència deslleial generada pel fet que determinats productors europeus reben ajudes directes i d’altres no. Actualment, la major part de productors catalans de fruita dolça, de raïm, d’horta, de porcí, de conills, d’aviram o de mel, per exemple, no reben cap suport directe a la renda mentre altres pagesos o ramaders europeus del mateix sector sí que en perceben.

  • JARC-COAG considera que si s’exclou del sistema d’ajuts els inversors oportunistes i els "agricultors de sofà", segur que el pressupost arriba per garantir un suport econòmic més adequat per a tots els professionals.

  • El suport al relleu generacional, les inversions, les mesures agroambientals, la producció ecològica o el suport a zones de muntanya o desfavorides ha d’estar assegurat. La CE ha de controlar que els Estats Membres garanteixen el cofinançament suficient per a aquests ajuts inclosos en el que s’anomena segon pilar de la PAC.

  • Finalment, els representants de JARC-COAG demanen que els acords comercials amb tercers països respectin els interessos del sector agrari i que no es compliqui encara més la PAC.
  • tracking