SEGRE

El 98% dels treballadors que redueixen la seua jornada pels fills són dones

Augmenta la contractació parcial entre les lleidatanes, que concentren el 76% del total

Mares i fills van participar en una xarrada.

El 98% dels treballadors que redueixen la seua jornada pels fills són donesLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sostre de vidre que es troben les dones en el món laboral fa que poques puguin arribar a càrrecs intermedis i directius, una raó darrere de la qual es troba la cura dels fills, principalment. De fet, el 98% dels treballadors d’empreses privades que s’acullen a una jornada reduïda per cuidar la família són dones, davant el 2 per cent dels homes. Són càlculs de la patronal femenina Fidem (Fundació Internacional de la Dona Emprenedora), que rebaixa el percentatge de dones en reducció de jornada al 88% en l’àmbit de l’administració.

Una de les reivindicacions en el Dia Internacional de la Dona que se celebra avui és que les dones tinguin més presència en els càrrecs directius i una facilitat més gran a l’hora de conciliar la carrera amb la cura de la família. Les diferents associacions de dones assenyalen que és díficil tenir unes dades fiables de les dones que s’acullen a la reducció de jornada.

Tanmateix, les estadístiques sobre la jornada parcial, és a dir, aquells treballadors que tenen una feina a mitja jornada, mostren que aquesta és l’opció predominant en el cas de les dones. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa de l’INE, a Lleida més del 76 per cent dels llocs de treball a mitja jornada estan ocupats per dones (deu punts més que fa un any) mentre que només el 5% dels homes que treballen disposen d’aquest tipus de contracte.

La crisi ha motivat que aquest tipus de contractació sigui predominant en l’arc femení, ja que milers de dones només han trobat aquesta opció al tornar al mercat laboral a la recerca de més ingressos per a la unitat familiar. Noves fórmules de conciliació En aquest sentit, la presidenta de Fidem, Joana Amat, insta a buscar noves fórmules de conciliació.

Entre les propostes, demana reduir el blindatge de la reducció de jornada (que ara es pot allargar fins als dotze anys) i situar-lo en els tres anys, per impulsar l’ascens de les dones amb fills, a més de poder compartir la reducció amb l’home. Amat recorda que la minva d’ingressos “condemna” la dona a la pobresa a l’arribar a la jubilació.

Més pensions mínimes i d’import més baix

Les entitats recorden que la reducció de jornada acaba sent perjudicial per a la dona, ja que acaba cobrant menys per la mateixa feina, cosa que repercuteix en la futura pensió. A Lleida, més de 16.000 dones cobren una pensió mínima, que representa el 31% de les pensionistes. Entre les prestacions màximes, superiors a 2.500 euros, només el 14% recauen en dones, amb 314 perceptores.

Augmenten les denúncies per violència masclista

Les denúncies de violència de gènere no deixen d’augmentar any rere any, un fet que les forces de seguretat atribueixen a una conscienciació més gran que fa que la víctima perdi la por. En els últims deu anys, les comarques de Ponent han registrat més de 10.000 denúncies per violència de gènere. L’any passat, els Mossos d’Esquadra van registrar 917 denúncies, un 7,7% més que el 2015.

tracking