SEGRE

Les catalanes cobren 5.382 euros menys de mitjana a l'any que els homes

Segons un informe dels tècnics d’Hisenda, que destaca que només el 19% dels llocs laborals més ben retribuïts estan ocupats per dones

Treballadores en una empresa de Lleida

Les catalanes cobren 5.382 euros menys de mitjana a l'any que els homesLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les catalanes cobren de mitjana a l’any 5.382 euros menys que els catalans, és a dir, un 29,5% menys, segons l’actualització de l’informe ‘Bretxa salarial i sostre de vidre tenen nom de dona’, elaborat pels Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) amb motiu del Día Internacional de la Dona.

Actualment, les espanyoles cobren una mitjana de 4.636 euros menys a l’any que els homes, la qual cosa suposa gairebé un terç –un 28,7%- menys que ells.

D’aquesta manera, segons les últimes dades disponibles, que daten de 2015, l’últim any la bretxa salarial s’hauria mantingut pràcticament estable –el 2014 era de 4.620 euros de mitjana-. Una tendència que xoca amb els anys previs, ja que entre 2005 i 2015 aquestes diferències es van rebaixar gairebé un 15%; és a dir, les dones van percebre uns 885 euros més de mitjana en l’última dècada.

En aquest informe, Gestha analitza la situació de la dona al mercat laboral des de diferents variables com l’edat, el càrrec ocupat –i salari corresponent- i per territoris. Una anàlisi que revela que el mercat de treball encara té profundes esquerdes de desigualtat. De fet, una de les dades més alarmants que es posen en relleu és que les dones ocupen encara la majoria de llocs laborals que estan per sota del llindar del mileurisme.

MIleuristes per defecte

Els 1.000 euros mensuals s’han convertit en la veritable barrera salarial per a les espanyoles. Així, una vegada que s’assoleix aquesta xifra, la presència femenina als diferents llocs es redueix gradualment, fins desplomar-se en l’ocupació de llocs que perceben un salari mitjà per sobre de 50.000 euros a l’any. La majoria de persones amb un salari anual d’11.377 euros són dones. Però també hi ha majoria femenina en els sous de fins 6.871 anuals, o el cas més extrem, en els 1.827 euros anuals, on el 51,1% dels llocs són ocupats per elles.

En l’altre extrem, la realitat és molt diferent, ja que en l’escala salarial més alta –amb un salari mitjà de 135.796 euros a l’any- només hi ha un 19% de dones, la qual cosa vol dir que vuit de cada deu dels llocs de treball més ben remunerats a Espanya estan ocupats per homes. Segons els Tècnics, aquest “sostre de vidre blindat” és la principal causa de la profunda bretxa salarial que hi ha al país.

Si bé l’informe de Gestha destaca que en els últims deu anys la incorporació de la dona al món laboral s’ha incrementat un 4,27%, alhora que ha disminuït la seua participació en els treballs pagats per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI), concentrant-se l’augment de les 322.790 treballadores incorporades en aquesta dècada en tots els altres trams retributius.

Menys sou com més grans

Un altre dels aspectes que destaquen els Tècnics d’Hisenda és que l’edat també penalitza les dones a l’hora de cobrar. Si els salaris a l’inici de l’activitat laboral són molt precaris per a ambdós sexes –la bretxa salarial és d’entre un 15% i un 19% fins els 35 anys-, a mesura que passa el temps, les diferències comencen a ser més acusades.

La bretxa salarial s’eixampla amb l’edat

És a partir de la maduresa –al voltant de 36 anys-, quan la bretxa s’eixampla a causa que és l’edat en la qual els treballadors comencen a ser promocionats. Així, en el tram d’edat d’entre 36 i 45 anys, el diferencial escala l’últim any al 25% des del 16,3%, sent ja del 34,2% a les portes de la jubilació, entre els 55 i els 65 anys.

Però és després de la ‘jubilació daurada’ quan les estadístiques salten pels aires, doncs només un 1% de les dones decideix –està obligada o li permeten- continuar treballant una vegada assolida els 65 anys, el que dispara la bretxa salarial al 104,5%. És a dir, les dones que treballen una vegada passada l’edat de jubilació en cobren menys de la meitat que els homes, 8.412 euros menys de mitjana a l’any que els homes de la seua mateixa edat.

tracking