SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

El sector urgeix més mesures de suport davant la crisi de la poma

UP i cooperatives plantejaran avui la demanda a la taula sectorial a Lleida || La floració en fruita de pinyol torna a dates normals després de l’avançament del 2016

Imatge captada ahir a Seròs de fruiters de pinyol en plena floració.

Imatge captada ahir a Seròs de fruiters de pinyol en plena floració.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita té clar que les mesures de suport estan sent insuficients per recuperar els preus de la poma, fruita que passa una greu crisi. Per això, tant Unió de Pagesos com la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) plantejaran avui a la taula sectorial, que es reunirà a Lleida, la necessitat de mesures de suport addicionals. La quota de 3.015 tones de retirades addicionals de poma, aprovada per la Comissió Europea i el ministeri d’Agricultura, és una bona notícia però consideren que pot ser insuficient.

UP vol que la conselleria d’Agricultura reclami al ministeri i a la Comissió un nou reglament de mesures de retirada, perquè els problemes derivats del veto a les importacions de fruita europea persisteixen i amb greus conseqüències per al productor. En similars termes es posiciona la FCAC, que recorda que les cotitzacions actuals de la poma són un 38% inferiors a les del 2013.

Tot plegat quan s’atansa la campanya de la fruita de pinyol, amb plena floració en moltes varietats ja al Baix Segre. Fonts del sector expliquen que aquest procés torna a dates que poden considerar-se normals, després del gran avenç que es va registrar l’any passat, amb la plena floració a finals de febrer. Les altes temperatures acceleren el procés.

“La investigació, essencial en el control de les plagues” Fruit.net, el programa creat a Catalunya fa sis anys de sanitat vegetal per al sector productor de poma, pera, préssec i cítrics va celebrar ahir a Lleida la III Jornada tècnica sobre les investigacions durant els dos últims anys en les noves tècniques de control de plagues i malalties. Els diversos investigadors del programa, en el qual col·laboren la conselleria d’Agricultura, l’IRTA, Afrucat, universitats, així com productors i empreses de fitosanitaris, van explicar els avenços en la lluita contra malalties i plagues com la Monilia spp en la fruita de pinyol, el Pseudococcus viburni en les pomes a Girona, o la Carpocapsa, entre d’altres.

tracking