SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

L'observatori de preus de fruita, al maig, amb retard i reticències

UP insisteix en un nou pla de reconversió varietal || Afrucat demana la complicitat dels sindicats i cooperatives per treballar en les circumscripcions econòmiques

Imatge de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça celebrada ahir a Lleida.

Imatge de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça celebrada ahir a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Borda va explicar que la finalitat és valorar el sabor de la fruita i no només la seua atracció visual: “Tothom parla de qualitat a Europa, però això ho marca el sabor.”

En aquest sentit, va afirmar que el seu objectiu és que “la distribució centri la seua estratègia de venda a oferir fruita amb sabor. Si en els lineals tenim assegurada la qualitat, tots hi sortim guanyant”.

L’IRTA explica a la Taula Sectorial la seua proposta d’estudi de varietats per exportar a la Xina

El concurs consisteix que qualsevol productor del món enviï les seues mostres i un panel compost per experts de l’IRTA i externs analitzarà objectivament el sabor, l’aparença i la textura.

La investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l’IRTA, Gemma Echeverría, va explicar que el guanyador l’elegeix un grup d’experts per la seua “objectivitat”, ja que no volen que l’escullin els consumidors, “que també tindran l’oportunitat de provar les mostres el proper dia 24 de març”, amb les cinc mostres que quedin finalistes.

Borda va subratllar que el premi serà el reconeixement “i un referent, sobretot, a nivell europeu”.

?

lleida

L’Observatori de Preus de la fruita dolça entrarà en vigor el proper mes de maig, segons va informar ahir Unió de Pagesos, encara que els sindicats es mostren reticents amb l’eina que impulsa la conselleria d’Agricultura.

L’Observatori de Preus va ser el tema a debat ahir a la Taula Sectorial de la fruita a Lleida amb UP, JARC, Afrucat i la FCAC. D’una banda, des de JARC, Osvald Esteve es va mostrar decebut perquè es basen en els preus de sortida de la central i “insistim que la referència ha de ser el preu que paga la central al productor”. Per la seua part, Xavier Gorgues, des d’Unió de Pagesos, va criticar que l’Observatori “vagi amb cinc mesos de retard”. A més, va insistir en la implantació d’un nou pla de reconversió varietal, però va explicar que la conselleria els va traslladar “que aquest any no podrà ser per falta de pressupostos”.

El departament d’Agricultura va demanar al sector que s’impliqui en la posada en marxa i desenvolupament de l’Observatori “perquè sigui una eina realment efectiva”.

D’altra banda, la conselleria també va informar de l’establiment de les tres circumscripcions econòmiques de fruita dolça a Catalunya, impulsades per Afrucat, anunciades dimecres per la consellera Meritxell Serret.

El director d’Afrucat, Manel Simon, va explicar que en la reunió va convidar UP, JARC i la Federació de Cooperatives Agràries a participar en una taula per debatre futures normes de les circumscripcions. Invitació que els sindicats i cooperatives van acceptar i la conselleria va celebrar.

I és que el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, va subratllar que “el departament explotarà fins al límit totes les eines que estan a la nostra mà per ajudar el sector a remuntar la situació. Farem tot el que puguem fer”.

D’altra banda, Esteve va assenyalar que “no s’ha esgotat encara la quota de 3.000 tones de poma que es poden retirar perquè el preu no és prou atractiu per al pagès”. A més, Simon va explicar que han demanat al ministeri que aquestes tones a retirar es destinin al Banc dels Aliments transformades en suc.

Per la seua part, l’IRTA va exposar la seua proposta d’estudi del potencial de les varietats més adequades per poder exportar a mercats llunyans com la Xina.

JARC promou el sabor de la fruita creant un premi internacional El responsable de la sectorial de fruita de JARC-COAG, David Borda, va presentar ahir el primer premi internacional a la millor poma golden, impulsat pel sindicat i reconegut per l’IRTA.

tracking