SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les eleva el preu de retirada de fruites en situacions de crisi

Passen del 30 al 40% dels preus de mercat de la UE durant els últims cinc anys en cas de trameses a beneficència || En la resta dels usos, s’eleva del 20 al 30%

Imatge d’arxiu de retirades de fruita de pinyol a Lleida per la crisi generada pel veto rus.

Imatge d’arxiu de retirades de fruita de pinyol a Lleida per la crisi generada pel veto rus.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea ha adoptat una simplificació i actualització de les normes per a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses, que eleven els ajuts financers per a la retirada de producte del mercat en situacions de crisi i redueixen les càrregues administratives.

En concret, la nova normativa suposa un augment en el preu de l’ajuda disponible per a la retirada del mercat de fruites i verdures per successos imprevistos del 30% al 40% de la mitjana del mercat dels últims cinc anys per a distribució gratuïta. L’increment serà del 20% al 30% en el cas de la retirada destinada a l’elaboració de pinsos, compost o destil·lació.

Fixa en el 25% el percentatge màxim de la producció que pot ser venut fora de l’organització

Brussel·les assenyala que l’actualització del reglament del sector europeu de fruites i verdures “reforçarà” el paper de les organitzacions de productors. Aquestes noves normes, no obstant, han de ser aprovades per l’Eurocambra i els estats membres en els propers dos mesos abans d’entrar en vigor.

El comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, va assenyalar per la seua part que aquest sector és “de vital importància” per a Europa, i va emfatitzar que Brussel·les “ha estat i continuarà estant” al seu costat.

“És essencial també que els milions d’agricultors que produeixen alguns dels aliments de més qualitat del món rebin una remuneració adequada per la seua tasca i que els consumidors continuïn tenint accés als esmentats productes”, va destacar Hogan.

Amb l’objectiu d’augmentar l’interès per formar part d’organitzacions de productors, la Comissió Europea proposa dotar de més claredat les actuacions que poden optar a una ajuda amb fons europeus i fixa en el 25% el percentatge màxim de la producció que pot ser comercialitzat fora de l’organització.

Finalment, les noves regles que acaba d’aprovar la Comissió simplifiquen i aclareixen la legislació relativa a les organitzacions de productors multinacionals i a les seues associacions, per exemple, vinculant els controls i els pagaments al territori en el qual una organització multinacional concreta executa una acció.

El sector fructícola de Lleida, amb Afrucat al capdavant, havia reclamat que Brussel·les donés llum verda a les mesures de suport pel veto rus i en previsió de situacions de crisi i esperava aquesta decisió per part de la Comissió Europea.

tracking