SEGRE

BANCA ANÀLISI

Més de 37.000 lleidatans no tenen oficina bancària al seu municipi

Un total de 127 pobles de la província no disposen de sucursal, el 55% del total || El 8,6% de la població s’ha de traslladar per anar al banc, la taxa catalana més alta

Imatge d’arxiu d’una persona que treu diners d’un caixer automàtic.

Imatge d’arxiu d’una persona que treu diners d’un caixer automàtic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La desaparició de caixes d’estalvi i les fusions d’entitats financeres ha suposat el tancament de sucursals. Aquest canvi del mapa financer es tradueix en el fet que 127 dels 231 municipis de Lleida no comptin en l’actualitat amb sucursals d’entitats financeres. Així ho posa de manifest l’estudi El futur del sector bancari espanyol després de la reestructuració que acaba de publicar Cajamar. En total, el 55 per cent dels municipis de la província no tenen una oficina bancària, una taxa que a Catalunya només supera la província de Girona (57%). Així les coses, 37.458 lleidatans han de traslladar-se a una població veïna si volen fer alguna operació financera de forma presencial, és a dir, el 8,6% de la població de la província, d’acord amb l’informe coordinat per Joaquín Maudos.

En aquest cas, el percentatge de població sense bancs és el més alt de Catalunya, seguida molt de prop per Girona (8,3%), lluny de Tarragona (7%) i a anys llum de Barcelona, on tot just un 1,3% dels ciutadans han de buscar una sucursal en algun altre municipi. Aquesta situació s’explica perquè són les poblacions petites, que abunden a les comarques de Lleida, les que s’han quedat fora del mapa financer amb la forta reestructuració que ha tingut el sector i que, segons tots els experts, encara no ha acabat.

Des del 2008, són nou els municipis de Lleida que s’han unit al grup de poblacions sense banc

S’auguren nous moviments al sistema, en especial amb les mires posades ara en quin serà el futur del Banc Popular. Malgrat les elevades taxes registrades a Lleida de població i municipis sense sucursals, hi ha altres províncies espanyoles en les quals buscar un banc resulta encara més difícil. Per exemple, a Palència no hi ha ni una oficina en el 83,2 per cent dels municipis mentre que el 22,5% de la població de Segòvia ha de traslladar-se si vol fer una operació a la finestreta.

Totes aquestes dades es refereixen al 2015, les últimes que recull l’informe, que fa una comparació amb el 2008, el primer any de la crisi que va donar pas a la reestructuració del sector financer. En aquell període han estat nou els municipis de Lleida que han perdut el banc amb què comptaven, unes poblacions que tenen 2.304 veïns.

El fet que desapareguin oficines coincideix amb un increment de l’activitat en línia de la banca, però encara es troba sota el percentatge de ciutadans que aposta per aquest tipus de contacte en exclusiva amb la seua entitat, i que no utilitzen les persones de més edat.

tracking