SEGRE

SERVEIS SOCIALS

La renda bàsica universal costaria 187.870 milions, el 17% del PIB, segons BBVA

La proposta analitzada contempla una renda de 7.471 euros anual per a tots els adults i d’1.492 euros per als menors d’edat

La renda bàsica universal costaria 187.870 milions, el 17% del PIB, segons BBVA

La renda bàsica universal costaria 187.870 milions, el 17% del PIB, segons BBVAEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renda bàsica universal tindria un cost net anual de 187.870 milions d’euros, l’equivalent al 17,5 % del PIB espanyol, segons els càlculs recollits pel servei d’estudis del BBVA, que adverteix d’impactes en l’economia i l’ocupació.

En una presentació, el BBVA Research realitza una estimació del cost d’aquesta assignació monetària amb l’escenari de tres economistes defensors d’aquesta idea (Daniel Raventós, Jordi Arcarons i Lluis Torrens): una renda de 7.471 euros anuals (622,5 euros mensuals) per a tots els adults i d’1.492 euros per als menors d’edat (124,5 euros mensuals).

Amb aquest escenari, i un total de 43,7 milions de beneficiaris, la renda bàsica tindria un cost de 280.092 milions, als quals es restarien 92.222 milions d’estalvi per altres prestacions que es traurien, la qual cosa deixaria aquest net de 187.870 milions.

L’augment de pressió fiscal necessari per finançar aquest cost tindria un impacte "molt significatiu" en l’ocupació i el PIB a llarg termini, adverteix el BBVA.

"La renda bàsica universal té avantatges però també costos molt elevats, el que dóna lloc a un dilema entre generositat i pressió fiscal", conclou el servei d’estudis de l’entitat que apunta que a Espanya l’estat del benestar "encara té molts marges de millora gradual".

"L’atur i desigualtat de molts països tenen solució amb altres polítiques econòmiques que cal aprofitar i avaluar abans", afegeixen.

Entre els avantatges que esgrimeixen els defensors d’aquesta renda, recull el BBVA, està l’eliminació del risc de pobresa absoluta, l’incentiu a la salut i l’educació i la resposta als problemes creixents d’escassetat de l’ocupació i de la desigualtat.

Podem porta aquesta proposta de renda bàsica en el seu programa electoral.

tracking