SEGRE

OCUPACIÓ

El nombre de lleidatans que poden treballar cau a nivells del 2007

El problema demogràfic es reflecteix en la població activa, de sols 207.700 persones || En 1 any s’han destruït 4.900 llocs de treball i l’atur ha baixat en 9.800 treballadors

La caiguda de la població activa, un problema per al sosteniment del sistema públic de pensions.

La caiguda de la població activa, un problema per al sosteniment del sistema públic de pensions.MINISTERIO DE EMPLEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de lleidatans en disposició de treballar, tinguin feina o en busquin de forma activa, es troba a nivells de fa una dècada, segons posen de manifest les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa. Darrere d’aquesta dada s’amaguen diversos factors, d’una banda, el problema demogràfic i l’envelliment de la població i, d’altra banda, que a ulls de l’estadística hi ha menys parats a la província, però també menys persones treballant. Tot plegat malgrat el creixement de l’economia i que, almenys de forma teòrica, s’hauria de traduir en incentius a l’hora de buscar una feina.

En concret, l’última dada de població activa feta pública per l’INE situa en 207.700 els lleidatans que tenen una feina o que estan desocupats i busquen un lloc de treball. Cal remuntar-se al 2007 per trobar en el primer trimestre de l’any una xifra similar. En concret, llavors parlàvem de 205.900 persones que conformaven els veïns de la província que estaven disposats a treballar. En aquell moment, hi havia 192.800 persones treballant i 7.400 parats, xifra que suposava que la taxa d’atur era d’un 3,68%. En el primer trimestre d’aquest any, el nombre de persones ocupades es limita a 183.700 i el de desocupats s’eleva a 24.000, dades que donen una taxa d’atur de l’11,57 per cent.

La caiguda del nombre de persones que poden treballar, un problema per al futur de les pensions

Si l’anàlisi aconsegueix l’evolució del primer trimestre de l’any passat, es dóna la circumstància que a Lleida hi ha menys persones treballant, però també cauen el nombre d’aturats i la taxa d’atur. En concret, l’últim any, segons les dades de l’EPA, a Lleida s’han destruït 4.900 llocs de treball, perquè el nombre d’ocupats ha passat de 188.600 a 183.700. Però com que la població activa ha caigut en 14.700 persones, es dóna la paradoxa que hi ha menys desocupats. En concret, el nombre d’aturats a ulls d’Estadística s’ha reduït en 9.800 lleidatans. Amb ells, la taxa d’atur es redueix del 15,28 a l’11,57%.

El gran problema que s’amaga darrere d’aquestes xifres es relaciona amb el sistema de pensions. El nombre de jubilats i pensionistes en general continua creixent, mentre que baixen les persones ocupades, les que sostenen el pagament de les prestacions públiques als grans. Lleida tenia a data d’1 d’abril 97.950 pensionistes, xifra que representa un augment del 0,6 per cent l’últim any. La pensió mitjana va assolir els 802,46 euros, un 2,3 per cent més que un any abans, segons les últimes dades oficials del ministeri d’Ocupació.

tracking