SEGRE

Telecomunicacions i internet tornen a encapçalar les queixes dels consumidors a Lleida

Creixen un 45% els casos resolts per la via de la de mediació

Un moment de la roda de premsa

Telecomunicacions i internet tornen a encapçalar les queixes dels consumidors a LleidaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, acompanyada del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i del director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ha presentat aquest dilluns els resultats de la Memòria d’Actuacions 2016 de l’ACC a la demarcació.

Entre les dades presentades destaca l’increment del 44,87% dels casos resolts per la via de la mediació de consum; del 37,56% de les consultes i del 2,07% de les denúncies. Per contra han baixat les reclamacions en un 4,76%.

Els casos resolts per mediació de consum, les telecomunicacions i internet continuen sent el sector que acumula més casos amb un 48% del total. A continuació hi ha els serveis de subministraments bàsics —aigua, electricitat, gas—, amb el 29,3%; altres serveis generals de consum —que inclou lloguer de vehicles en un altre país, serveis turístics contractats, comerç detallista i comerç en línia o Internet, activitats immobiliàries, cursos, esdeveniments esportius i espectacles—, amb el 11,1%; els béns generals de consum/productes sumen el 5,6% de les mediacions; els serveis financers el 3,3%; els serveis de transport amb un 1,9%; i els restaurants i allotjaments turístics, el 0,8%.

Durant el 2016 es van registrar 1.479 reclamacions, un 4,76% menys que en el 2015 (1.553). Pel que fa a les reclamacions rebudes per l’Agència a Lleida les telecomunicacions i Internet continua sent el sector més reclamat, amb un 41% del total (4 de cada 10 reclamacions). En segon lloc, se situen els serveis d’electricitat, gas i aigua (el 22,5%); seguit dels serveis generals de consum (17,4%); els béns de consum/productes (el 10,3%), el transport (4,1%), els serveis financers (3,4%) i la restauració i allotjaments turístics (l’1,3%).

Telefónica encapçala les empreses amb més reclamacions a Lleida, seguida per Orange, Vodafone, Endesa, Gas Natural, Iberdrola, Vueling, CaixaBank, Media Markt Lleida, i el BBVA.

L’any 2016, els ciutadans van presentar a la demarcació de Lleida 148 denúncies davant l'ACC, un 2,07% més que el 2015. El sector de béns i productes de consum —inclou aliments, begudes, articles de vestir i calçat, articles d’oci (material esportiu, instruments musicals), aparells elèctrics per a la cura personal, joies, plata, rellotges i accessoris i articles per a la cura de nadons—. ha estat el que ha acumulat més denúncies, un 24,3% del total. Amb el mateix percentatge hi ha altres serveis generals de consum; seguit amb el 23,6% dels serveis d’electricitat, gas i aigua; amb un 17,6% serveis de telecomunicacions i internet; amb un 5,4% els serveis financers; amb un 2,7% els serveis de transport; i amb el 2% els aliments.

Factures de llum a La Torre de Capdella D’altra banda, la directora de l’ACC, Montserrat Ribera, també ha aprofitat la seva presència a Lleida per referir-se a la situació vinculada a les factures de llum i l’import sobre el qual calcular l’IVA a La Torre de Capdella. En aquest sentit, Ribera ha anunciat que l’Agència Catalana del Consum posa a disposició dels veïns d’aquest municipi les “eines de mediació i arbitratge” per garantir els seus drets com a consumidors. “Desplaçarem una persona de l’ACC que, conjuntament amb la persona encarregada del consell comarcal, faran mediació i arbitratge, donant suport a aquestes famílies”, ha explicat Ribera. La directora ha subratllat que, malgrat l’existència d’una sentència del TSJC favorable a Endesa, des d’Hisenda s’ha indicat que l’IVA s’ha de calcular en base al preu acordat per les parts. “Entenem que la sentència no s’ha aplicat de manera massa justa amb el que contempla la legislació tributària”, i per això “apel·larem a la bona voluntat de l’empresa per arribar a una entesa”.

tracking