SEGRE

EMPRESES

BonÀrea reparteix 11,8 milions d'euros en dividends entre els 3.800 accionistes

Detalla davant de la Junta la inversió de 400 milions a la localitat saragossana d’Épila

Reunió ahir de la junta general d’accionistes, a la qual van assistir 372 representants.

Reunió ahir de la junta general d’accionistes, a la qual van assistir 372 representants.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

BonÀrea va detallar aquest dijous, davant la junta general d’accionistes, la inversió al nou complex carni a la localitat saragossana d’Épila, on destinarà 400 milions d’euros a partir del 2019 i li permetrà doblar la plantilla actual. La junta va donar llum verda als comptes del 2016 i al repartiment d’11,8 milions d’euros en dividends entre els accionistes.

La junta general d’accionistes de BonÀrea va aprovar, en la reunió feta aquest dijous a Guissona, els comptes anuals i l’informe de gestió presentat pel president, Jaume Alsina Calvet, i el conseller delegat, Ramon Alsina. El 2016 les vendes totals de BonÀrea van ser de 1.543 milions d’euros, amb uns resultats nets de 47,24 milions d’euros i un cash flow net de 84,13 milions d’euros, amb augments respecte a l’any anterior del 5,5%, 7,9% i 10,6%, respectivament.

Jaume Alsina va comentar l’assoliment de la majoria dels objectius proposats durant l’exercici 2016, amb bons creixements en les principals línies de negoci de la societat. Aquests resultats han permès a la firma de Guissona, per segon any consecutiu, incrementar el dividend fins als 15 euros per acció, un 7,14% més que en l’exercici anterior. Una part d’aquest dividend per acció, 7 euros, ja va ser pagada el gener del 2017, i la resta, després de la junta general d’accionistes.

La remuneració a l’accionista assoleix un valor total d’11,8 milions d’euros, la qual cosa representa un 25 per cent del resultat net de l’exercici. Els 3.800 accionistes es poden acollir al sistema de retribució dividend/acció, que permet optar entre el cobrament en efectiu del dividend o rebre accions noves mitjançant operacions d’ampliació de capital.

D’altra banda, els responsables de BonÀrea van detallar la inversió de 400 milions d’euros en la construcció del seu segon complex alimentari a Aragó, a la localitat d’Épila. El projecte, que es portarà a terme a partir del 2019, ocuparà una superfície d’unes 140 hectàrees (el preu de les quals no podrà superar l’euro per metre quadrat, segons el conveni subscrit amb el Govern d’Aragó i l’ajuntament d’Épila), cosa que representa multiplicar per sis les actuals instal·lacions de Guissona. A més a més, suposarà la creació de 4.000 nous llocs de treball, és a dir, duplicar la plantilla actual de treballadors.

En la segona fase, entre el 2021 i el 2023, es posaran en marxa l’escorxador i sala d’especejament d’aus i escorxador i especejament de bestiar, magatzems logístics, assecadors de pernils i elaborats, línia de pa i fàbrica pet food. En una tercera etapa, prevista a partir del 2026, es preveu la construcció i posada en marxa de la resta de les activitats del centre alimentari fins a la plena ocupació.

En l’actualitat, l’empresa té obertes set botigues BonÀrea a la zona de Navarra i la Rioja. Precisament, el grup va assolir les 450 botigues BonÀrea el 2016, que gestionen la comercialització de gairebé el 78% de la producció anual d’aquesta indústria lleidatana que elabora i comercialitza més de 10.000 referències de productes.

La projecció del nou complex té per objectiu ampliar l’àmbit de referència geogràfic de BonÀrea, ja que, segons la direcció de l’empresa, el complex de la Closa de Guissona, que rep la visita de més de 30.000 persones a l’any, permet encara ampliar el seu proveïment fins a 200 noves botigues del grup. En la junta es va destacar la inauguració l’any passat d’una nova sala d’especejament de porcs amb una capacitat per preparar 6.000 canals al dia, que ha suposat una inversió de 9 milions d’euros.

La dada

  • Guissona creix gairebé 300 veïns cada any. El 2016 BonÀrea va generar 250 nous llocs de treball directes. La projecció de l’empresa està molt relacionada amb el creixement de població de Guissona. Així, només des de l’any 2000 ha passat de tenir 3.000 veïns a superar els 7.000 a dia d’avui. Segons l’alcalde, Xavier Casoliva, això representa un repte de constant adaptació dels serveis bàsics, com són els centres d’ensenyament, els d’assistència mèdica, la biblioteca o l’escola de música, per donar resposta a la població. Així, aquest mateix any està previst ampliar els tres centres d’ensenyament públics.

Inversió de 47 milions d'euros a la Closa i 30 noves botigues BonÀrea projecta invertir 47 milions d’euros el 2017, cosa que representa un augment del 4,4% respecte a l’exercici del 2016. Les inversions es destinaran principalment a maquinària, equipaments, millores mediambientals i ampliació de la certificació IFS a les instal·lacions del centre alimentari de la Closa de Guissona. També es preveu obrir trenta noves botigues bonÀrea –en l’actualitat en té 450– i l’ampliació de les instal·lacions d’unes altres vint botigues ja existents. El grup projecta també instal·lar vint nous boxs online (consigna refrigerada per recollir les compres en línia) i posar en marxa sis noves gasolineres. Durant l’exercici està previst comercialitzar prop de cinquanta noves referències de productes alimentaris. BonÀrea aposta en els propers anys per mantenir un ritme d’inversions de 40 milions d’euros en cada exercici i que, a més a més, el ritme de creixement de les vendes es mantingui en un 5% anual. Els responsables de BonÀrea van informar també que el 2016 la firma va obrir una nova nau d’assecador de pernils i una zona logística de 40.000 metres quadrats, així com les noves dependències per a l’elaboració en el complex de Guissona de caldos i sucs, gelats, oli, llet i aigua. Segons Jaume Alsina, les xifres consoliden el model de negoci integrat arribant al client final sense intermediaris, la qual cosa permet valoritzar i donar continuïtat a més de 2.000 explotacions ramaderes dels socis. Finalment, el 2016, BonÀrea va crear 258 nous llocs de treball directes, la qual cosa suposa assolir la seua xifra màxima de 4.456 treballadors directes.

tracking