SEGRE

AJUTS

Més de 2.000 lleidatans optaran a la renda garantida des del setembre

El preacord inclou treballadors a temps parcial que no arribin a uns ingressos mínims || Esperen ratificar avui l’acord, ja que “tot just hi ha diferències”

L'acte d'inauguració de la nova residència Bassa II.

Bassa anuncia 144 noves places en residències per a gent gran a LleidaLleoaard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 2.000 lleidatans podran optar a la renda garantida de ciutadania a partir del setembre del 2017. Després del principi d’acord assolit dimecres entre els representants de la comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) i departament de Treball i Assumptes Socials, hi podran optar les persones que ja eren titulars de la Renda Mínima d’Inserció, que a data de gener d’aquest any eren 2.092 a Lleida, més les noves que voluntàriament vulguin sol·licitar-ho, segons les dades ofertes per Treball.

La novetat que inclou el preacord és que els empleats en un treball parcial el sou del qual no assoleixi el mínim de 466 euros podran també beneficiar-se d’aquesta renda. L’objectiu és que arribi a totes les llars que ho necessitin per a l’any 2020, malgrat que per ara els nous beneficiaris seran les famílies monoparentals amb un treball a temps parcial amb una retribució inferior a 466 euros.

Es començarà el setembre d’aquest any amb 564 euros al mes per persona fins a arribar l’abril del 2020 als 664 euros per persona. Quan s’apliqui al 100%, el màxim serà de 1.200 euros al mes per a famílies de dos persones amb tres fills.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va expressar l’“absolut compromís” de l’Executiu amb l’impuls de la renda garantida de ciutadania, després que aquest dimecres s’hagi desencallat la negociació amb els impulsors de la ILP. Va afirmar que l’objectiu “és fer la vida millor” dels ciutadans i que es tracta d’una igualtat d’oportunitats que, al seu parer, és un element fonamental per aconseguir un creixement de l’economia equilibrat i sostenible.

Els representants de les entitats impulsores de la ILP no van ratificar aquest dijous, com estava previst, el preacord proposat pel Govern sobre aquesta prestació en la reunió interna que van mantenir i han ajornat la decisió a avui, quan tornaran a tractar-la després de reunir-se amb representants de l’Executiu. El portaveu de la Comissió promotora de la ILP, Diosdado Toledano, va informar que esperen poder ratificar el preacord avui divendres, ja que “les diferències s’han reduït a la seua mínima expressió”, encara que va preferir no descriure-les per no intoxicar les negociacions.

Per la seua part la consellera de Treball, Dolors Bassa, va avisar els representants de la ILP que tindran paciència, però que el document presentat dimecres “és definitiu”.

Les claus

  • Requisits. Tenir com a mínim 23 anys, haver residit almenys 2 o 3 anys a Catalunya, no tenir patrimoni (a excepció del primer habitatge), no arribar al 100% de l’índex de renda de suficiència de Catalunya, 664 €. Haver esgotat totes les prestacions possibles. Últim recurs després de sis mesos sense feina.
  • Condicions. Els beneficiaris han de participar en un pla d’inserció o ocupació. En depèn rebre 150 € que corresponen a la renda. Si el beneficiari rebutja una feina, perd el dret. Es portarà a terme una revisió anual.
  • Aplicació. Un beneficiari començarà cobrant el 85% de l’IRSC al setembre, la qual cosa es tradueix en 564 €. El 2018 es cobrarà el 91% i el 2020, el 100%. El segon membre de la família començarà rebent el 50% i cada fill, fins a un màxim de tres, 75 euros el 2017 fins a arribar als 100 euros el 2020.
  • Compatibilitats. Persones que rebin prestacions derivades de la llei de Dependència i famílies que rebin beques de menjador i de transport.
  • Gestió i seguiment. Es tramitarà a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i es crearà, així mateix, una comissió d’avaluació integrada pel Govern i agents socials i econòmics. 
tracking