SEGRE

CONSUM

El butà puja un altre 5% i acumula increments del 26% des de juliol de 2016

Fonts del sector han explicat que aquest increment no serà suficient per cobrir tots els costos de comercialització dels operadors

Camió de repartiment de gas butà en un barri madrileny.

Camió de repartiment de gas butà en un barri madrileny.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu màxim de la bombona de butà una vegada inclosos els impostos experimentarà aquest dimarts, 16 de maig, una nova pujada del 5%, fins 14,18 euros, i acumularà increments del 26% des de juliol de l’any passat, segons una resolució del ministeri d’Energia.

Aquesta pujada, provocada per aspectes com l’encariment de la matèria primera, és la màxima permesa per l’actual sistema de revisió de preus. Fonts del sector han explicat que aquest increment no serà suficient per cobrir tots els costos de comercialització dels operadors, segons informa Europa Press en la seua pàgina web.

De fet, continuarà existint un dèficit d’ingressos que es tindrà en compte a l’hora de revisar els preus en els següents bimestres. Ja en la revisió anterior, l’augment de costos hauria obligat a incrementar molt més el preu, un 14%, fins 14,74 euros, de no existir topalls per a la revisions.

Amb la nova pujada, el butà acumula cinc revisions bimestrals a l’alça respecte al nivell fixat pel Govern el juliol de 2016, d’11,25 euros. Aquell mes, la bombona va tocar terra després d’unes seqüència de caigudes que l’havien abaratit un 35% des dels nivells de 2015.

Malgrat les noves pujades, el butà es troba encara un 19% per sota dels 17,5 euros registrats fins març de 2015. La diferència respecte a aquell màxim és de més de 3 euros.

Pujades i baixades

La pujada d’aquest dimarts es produirà després de les del 5% al març i gener d’aquest any, del 4,7% el novembre de 2016 i del 4% el setembre de l’exercici passat. Els increments contrasten amb les baixades del 5% tant al juliol com al maig i març de 2016. El gener de 2016, el preu màxim va augmentar un 3%.

El nou increment de preus, realitzat conforme a un mecanisme de revisió automàtica, és el quart que afronta el nou Govern. La revisió la fixa el ministeri d’Energia, però depèn de la cotització de la matèria primera als mercats internacionals, dels nolis i de la variació del tipus de canvi.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilos, la tara dels quals sigui superior a 9 quilos.

tracking