SEGRE

ECONOMIA

Alarma entre les exportadores de Lleida per la vaga d'estibadors

Sectors com el de transformats de fruites, el boví i l’oleícola temen problemes per l’aturada || Els ports espanyols afronten tres setmanes de conflictivitat

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xarxa de ports espanyola afronta des d’avui dilluns tres setmanes de conflictivitat davant del calendari d’aturades convocades pels sindicats d’estibadors en el marc de la negociació oberta amb la patronal sobre la reforma del sector aprovada pel Govern central. Aquestes vagues han encès totes les alarmes entre les empreses exportadores de Lleida, bona part de les quals tenen als ports la via de sortida per als seus productes.

Entre aquestes hi ha, per posar un exemple, Indulleida. L’empresa de transformació de fruites i hortalisses amb seu a Alguaire exporta el 60% de la producció i, a més d’Europa, els seus millors mercats es troben a l’Orient Mitjà, en països com l’Aràbia Saudita, l’Iran o les repúbliques asiàtiques, a banda del Japó, els Estats Units o Algèria, per citar algunes destinacions.

Les aturades poden tenir conseqüències milionàries per a les empreses de tot l’Estat

Fonamentalment utilitza el port de Barcelona i una possible alternativa seria traslladar les trameses cap a algun port francès, amb el consegüent increment dels costos. El juny és un dels mesos de més nombre de trameses i suposa assolir els cent contenidors, segons van explicar fonts de l’empresa. Un altre dels sectors que ja analitzen les repercussions de les aturades és el del boví de carn. “Si volen, els estibadors poden fer mal”, es lamenten fonts del sector, que alerten que la paralització dels ports pot ser, a la pràctica, la paralització de bona part de l’activitat econòmica general.

En aquests moment, les exportacions de bestiar viu són claus per als resultats de productors i empreses i s’està enviant animals a països com Algèria, Egipte o el Líban. Fonamentalment surten del port de Tarragona, i algunes trameses tenen com a punt de sortida el de Cartagena. L’alternativa a l’aturada d’estibadors podria ser la desviació al francès de Marsella, una cosa que no estaria exempta de complicacions.

Per la seua banda, la patronal del sector de l’oli d’oliva Asoliva també tem problemes logístics, però en especial econòmics en les mobilitzacions dels estibadors, tenint en compte que les trameses a tercers països necessiten l’activitat portuària, que en el cas de Lleida acostuma a passar per Barcelona.

Aquests són només alguns exemples, perquè les aturades afectaran tota mena d’empreses i també l’arribada de productes, com poden ser els cereals.

tracking