SEGRE

La confiança del consumidor empitjora lleugerament

El 43,3 % de les llars afirma arribar just a fi de mes

L'Eix Comercial de Lleida.

La confiança del consumidor empitjora lleugeramentSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La confiança dels consumidors ha empitjorat lleugerament el maig, respecte a abril, per una pitjor valoració de la situació actual i de les expectatives, tot i que encara continua en valors similars al 2015, quan es van marcar els més alts de la sèrie històrica.

L’Indicador de Confiança del Consumidor (ICC), publicat aquest dilluns pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), es va situar el maig en 105,4 punts, 1,3 per sota del mes anterior, per una pitjor valoració de la situació actual (1,8 punts menys), així com de les expectatives (1 menys). Tanmateix, en relació amb el mateix mes de l’any passat, la confiança ha millorat 14,7 punts, amb una millor evolució en les expectatives (13,5 punts) i de la situació actual (15,7 punts).

Aquests índexs poden prendre valors que oscil·len entre 0 i 200, de manera que per sobre de 100 indica una percepció positiva dels consumidors i per sota de 100 una percepció negativa. En cada un dels dos components, situació i expectatives, s’enfronten tres variables: evolució general de l’economia, mercat de treball i la valoració de la situació de les llars. Al detall, l’índex de valoració de la situació actual es va situar en 98,6 punts, mentre que el d’expectatives va pujar el 112,1.

Al capítol de valoració de la situació general van empitjorar tots els components, encara que en gran manera, 3,9 punts, l’evolució general de l’economia, mentre que la percepció de les possibilitats del mercat de treball i la valoració de la situació de les llars ho va fer de forma menys pronunciada. Quant a les expectatives, va avançar la percepció de les llars (1,4 punts) i va empitjorar la de la situació econòmica i l’ocupació.

El CIS també mesura les expectatives d’estalvi, amb un augment mensual de 3,6 punts, així com de consum de béns duradors, amb una alça de 2,4. Davant això, van augmentar els temors d’inflació, però van disminuir les expectatives de creixement del tipus d’interès. "Tant els valors de consum com d’estalvi, tot i que encara estan lluny dels màxims registrats el 2005, apareixen ja situats en valors previs als anys de crisi i, amb lleugeres oscil·lacions, es mantenen bàsicament estables des del primer trimestre de 2015", assenyala el CIS.

Segons l’enquesta del CIS que acompanya a aquest índex, el 14,1 % pensa que la situació econòmica actual de la seua llar és millor que fa sis mesos, sobretot, per la incorporació d’algun membre al mercat de treball, l’augment dels ingressos o la millora laboral, davant el 19,7 % que assegura que la seua situació és pitjor, fonamentalment per l’increment dels preus.

El 43,3 % de les llars afirma arribar just a fi de mes i un 17,8 % haver hagut de contreure deutes o recórrer als seus estalvis per cobrir el mes. No obstant això, un 34,2 % afirma estalviar una mica i un 4,2 %, bastant.

El CIS revela també que el 36,5 % dels enquestats assenyala que cap persona en el seu entorn no es troba a l’atur, encara que el 67,2 % afegeix que la situació per trobar un lloc de treball és igual o pitjor que fa sis mesos.

tracking