SEGRE

ECONOMIA

La vaga d'estibadors posa en perill exportacions per 55 milions a Lleida

Gairebé 25 corresponen a fruita i els seus transformats, carns i oli d’oliva

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vaga d’estibadors pot tenir un gran impacte per al sector exportador de Lleida, ja que una bona part de les vendes a altres països té com a porta de sortida els ports. En concret, el juny de l’any passat, les empreses de Lleida van exportar per via marítima productes valorats en gairebé 55 milions d’euros.

Els 6.500 estibadors espanyols van començar aquest dilluns una sèrie de vuit jornades de vaga al llarg de tres setmanes amb una aturada intermitent de vint-i-quatre hores que es va desenvolupar, al tancament d’aquesta edició, sense incidents de rellevància, amb el compliment dels serveis mínims i amb un seguiment pròxim al cent per cent. La pràctica paralització dels ports ha disparat totes les alarmes entre les empreses exportadores de Lleida.

De fet, el gruix de les vendes a tercers necessita l’activitat portuària per poder complir amb els clients. El juny de l’any passat, Lleida va exportar per via marítima productes per un total de 54,77 milions d’euros, segons dades de la secretaria d’Estat de Comerç. Gairebé la meitat d’aquest import, en concret 24,610 milions, correspon a productes agroalimentaris que són clau per a l’economia de la província, segons dades facilitades per la Cambra de Comerç de Lleida.

Els estibadors asseguren que amb el decret del Govern no s’asseguren els 6.500 llocs de treball

Els productes carnis van sumar un total de 8,210 milions. Fonts de la Cambra van destacar que la majoria d’aquestes vendes corresponen al sector porcí, però amb una destacada rellevància també del boví. A més, el sector fructícola va exportar el juny passat per valor d’una mica més d’un milió d’euros, mentre que els sucs i les conserves de sucs va representar uns altres 1,526 milions. La Cambra de Comerç destaca, així mateix, la dependència dels ports del sector oleícola, amb vendes per valor d’uns altres 13,865 milions d’euros que necessiten per poder concretar-se.

Però la llista és extensa, segons la informació de la secretaria d’Estat de Comerç amb 7,982 milions en animals vius, 3,165 en begudes i 1,6 en adobs. El director de la patronal catalana de la fruita Afrucat, Manel Simon, va explicar que la vaga dels ports afecta tant les exportacions a països tercers com les trameses a les Canàries i les Balears. Va afirmar també que en aquests moments s’està exportant fruita a països com ara el Brasil, Colòmbia o Israel, i va alertar que la situació pot ser especialment greu si les aturades es repeteixen en plena campanya.

Les mobilitzacions als ports afectarà també l’entrada de productes, que, el juny passat, van representar més de 15 milions, amb especial importància per a la fruita (1,733 milions), els olis i greixos (1,390 milions) i el cautxú (1,012 milions). 

Per la seua part, els camioners de tot l’Estat estimen que les aturades convocades als ports pels estibadors generaran una pèrdua de fins a 2,40 milions d’euros per cada dia de vaga al sector del transport de càrrega per carretera. La confederació estima entre 5.000 i 6.000 el nombre de camions que es veuran afectats per les aturades.

Les claus

  • Dies. Les aturades es portaran a terme en les hores senars demà, divendres i els dies 19, 21 i 23 de juny, mentre que per al dimecres 14 està prevista una vaga ininterrompuda de 48 hores, des de les 8.00 del matí fins a la mateixa hora del divendres 16.
  • Conflicte. Els estibadors afirmen que en l’actualitat els 6.500 treballadors compten amb una ocupació fixa, cosa que no assegura, segons diuen, el decret del Govern del PP.
  • Serveis mínims. Els convocants denunciaran a la Justícia els serveis mínims fixats per l’Executiu, que consideren excessius.
  • Negociació. Els representants de l’estiba asseguren que, en aquests moments, no existeix una taula de negociació. 

Els ports, paralitzats en les hores de la vaga i sense incidents La vaga, que es va iniciar a les 08.00 hores i se secundava només en les hores senars, es repetirà en els mateixos termes demà i divendres i els dies 19, 21 i 23 de juny, i hi haurà una aturada de 48 hores el dia 14. Són tres setmanes de mobilitzacions sense que, almenys de moment, hi hagi negociacions de cara a solucionar el conflicte. Segons Ports de l’Estat, la vaga desenvolupava d’acord amb els termes establerts, s’estaven complint els serveis mínims fixats pel ministeri de Foment i no es van detectar baixos rendiments en les hores parells. No obstant, les navilieres van reduir al mínim els treballs als ports. El seguiment de la vaga era pràcticament total en les hores senars a tots els ports excepte al de Cartagena, que viu una situació particular, perquè la major part dels treballs d’estiba els realitzen empreses privades, i a Barcelona coincidia amb un festiu. Entre les excepcions, figura l’incompliment dels serveis mínims en un vaixell que cobreix la línia amb Tànger al port de Motril (Granada). A Ferrol (Corunya), els estibadors van impedir l’operativa d’un vaixell.  El responsable de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, Antolín Goya, va dir que fins ara els sis mil cinc-cents estibadors portuaris espanyols tenen contracte indefinit, però, a partir del reial decret llei de reforma del sector, les empreses estibadores no garanteixen la totalitat de l’ocupació.

tracking