SEGRE

SECTORS TRANSPORT

L'increment d'activitat i de camions provoca falta de conductors a la demarcació de Lleida

Durant la crisi, alguns xòfers es van recol·locar en altres sectors i una part va tornar als seus països d’origen || La patronal demana cursos de Formació Professional a Lleida per cobrir les necessitats

Imatge d’arxiu de camions estacionats per a la inspecció a les instal·lacions d’Edullesa.

Imatge d’arxiu de camions estacionats per a la inspecció a les instal·lacions d’Edullesa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector del transport de la província de Lleida està notant, des de l’any passat, un increment d’activitat derivat de la millora de la situació econòmica. Amb això, les empreses renoven i compren més camions, però es troben amb el problema de falta de mà d’obra qualificada per conduir aquestes noves unitats.

Així ho explica la secretària general d’Asotrans (Associació Provincial Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera de Lleida), Sílvia Llobet, que lamenta, tanmateix, que els preus de les operacions de transport no s’han recuperat. “Van baixar a l’inici de la crisi, als anys 2008 i 2009, però continuen sense remuntar”, afirma.

Asotrans ha passat de reunir 3.100 camions a l’inici de la crisi fins als 3.500 actuals

A l’inici de la crisi, els associats d’aquesta patronal comptaven amb entre 3.000 i 3.100 vehicles i, en aquests moments, arriben als 3.500. Es tracta d’una inversió important, tenint en compte que, segons el tipus de camió, requereix entre 70.000 i 90.000 euros per cada unitat. A més dels nous vehicles, moltes empreses han procedit a fer inversions en la renovació de les seues flotes, que havien quedat congelades a causa de la crisi econòmica i la caiguda de l’activitat durant els anys de la recessió econòmica.

Llobet va apuntar que el problema amb el qual es troben ara les empreses és la de falta de conductors professionals. Durant els anys de la crisi, amb el descens de la demanda, alguns van buscar feina en altres sectors, mentre que d’altres van apostar per tornar als seus països d’origen, fonamentalment a l’est d’Europa.

En aquests moments, les empreses es troben amb dificultats per trobar personal, una situació que és general en el conjunt de l’Estat.

En aquest context, Asotrans aposta perquè Lleida compti amb cicles mitjans de Formació Professional per a conductors professionals. Per aquesta raó ja s’ha posat en contacte amb l’Escola del Treball de Lleida, que, segons va dir, “van prendre nota i n’haurem de continuar parlant” per poder comptar amb professionals a curt i mitjà termini. Es tractaria de cursos amb una durada de dos anys.

Va explicar que els conductors no només necessiten tenir el carnet de conduir adequat per a camions, sinó que també han de tenir, a més, un certificat d’actitud professional que requereix cursos de formació.

“Es tracta d’un plus més de formació que no acaba amb la consecució del carnet, sinó que també han d’assistir a uns cursos específics”, va indicar Llobet.

L’agroalimentació i la construcció incrementen la demanda L’increment de l’activitat del sector del transport és generalitzat, però s’aprecia de manera especial en els sectors de l’agroalimentació i de la construcció. En el primer dels casos, la secretària general de l’Associació Provincial Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera de Lleida explica que s’aprecia, en especial, en les exportacions a través de camions frigorífics.

tracking