SEGRE

CONSUM

La inflació puja el maig per turisme i telefonia

Es modera en el conjunt de l’Estat gràcies als carburants i viatges

La inflació puja el maig per turisme i telefonia

La inflació puja el maig per turisme i telefoniaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inflació a Lleida ha pujat una dècima en el pas mes de maig, situant-se’n en un 2,2 per cent en els dotze últims mesos i en un valor 0 en el que portem d’any, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. En el conjunt de l’Estat, l’índex de preus de consum (IPC) s’ha situat el mes de maig en l’1,9 %, set dècimes per sota del mes anterior, a causa de l’abaratiment experimentat pels carburants i els viatges.

Amb la dada publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirma el que va avançar el passat 30 de maig, la inflació suma ja nou mesos en positiu, encara que se situa per sota del 2 % per primera vegada aquest any.

Els grups que més han influït en aquesta moderació han estat l’energia, els preus de la qual van pujar el 3,4 % (tres dècimes menys) per l’abaratiment dels carburants que un any abans es van encarir; i el turisme, on van pujar l’1,2 % (dos punts menys) per un descens més important dels paquets turístics.

També va tenir un efecte negatiu el vestit i el calçat, els preus del qual van pujar el 0,1 % (dos dècimes menys que a l’abril) per un menor encariment de les peces de vestir i calçat que l’any anterior.

Al contrari, les comunicacions van tenir una influència positiva, amb una alça de preus del 2 % (sis dècimes més), per en encariment dels serveis de telefonia que el maig de 2016 es van mantenir estables.

La inflació subjacent, una vegada eliminats els elements volàtils (aliments frescos i productes energètics), es va situar en el 1 %, dos dècimes per sota del mes passat, gairebé un punt per sota de l’IPC general i suma 47 mesos per sota del 2 %.

Quant a l’evolució mensual, l’índex es va situar en el -0,1 %, pel lleure i la cultura (-2,3 %), a causa de l’abaratiment dels paquets turístics habitual després de la Setmana Santa; i pel transport (-1,1 %), pel descens dels carburants i, en menor mesura, del transport aeri de passatgers.

Amb impacte positiu, va influir el vestit i el calçat (2,4 %) per l’alça de preus de primavera-estiu; i els aliments i begudes no alcohòliques (0,3 %) per l’increment de les fruites fresques, carn, olis i greixos, i malgrat el descens dels llegums, hortalisses, peix i marisc.

Mirant a la inflació harmonitzada (IPCA) -que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l’euro-, es situo en el 2 %, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior.

En taxa mensual, aquesta inflació harmonitzada es va mantenir estable.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l’IPC va disminuir en totes, amb el descens més gran a Astúries, amb una baixada d’un punt.

Per la seua part, les Canàries i Extremadura van ser les comunitats que menys van disminuir la seua taxa, situant-la tres dècimes per sota de la del mes passat.

tracking