SEGRE

COMERÇ

La Justícia europea veu il·legal que l'Estat prohibeixi la venda a pèrdues

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE censura la llei espanyola || Mentre que agricultors i ramaders multipliquen les denúncies a la distribució

La llei espanyola pot ser considerada contrària a la normativa europea.

La llei espanyola pot ser considerada contrària a la normativa europea.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica entorn de la venda a pèrdues augmenta perquè la Justícia europea s’inclina per considerar il·legal vetar de forma generalitzada aquesta pràctica, mentre que els agricultors i ramaders lleidatans denuncien que la gran distribució amb les seues pressions i aquest tipus d’ofertes arruïnen al sector primari. L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Henrik Saugmandsgaard considera il·legal la llei espanyola que prohibeix amb caràcter general realitzar vendes a pèrdua i únicament ho permet en dos casos no previstos en la normativa comunitària.

En les conclusions publicades ahir, demana al Tribunal amb seu a Luxemburg que en la seua futura sentència respongui en aquest sentit. Encara que no són vinculants, el TUE segueix les conclusions de l’Advocat General en la majoria dels casos. El magistrat respon d’aquesta forma a la qüestió elevada pel jutjat del Contenciós Administratiu número 4 de Múrcia. El cas es refereix al recurs presentat per l’empresa a l’engròs Europamur Alimentación, que ven productes domèstics i d’alimentació a supermercats i botigues de barri, contra la multa imposada per les autoritats de Múrcia per haver venut a pèrdues determinats productes que comercialitzava, una pràctica que prohibeix la Llei d’Ordenació del Comerç Minorista. Les autoritats murcianes van al·legar que s’havia causat un “greu dany als interessos dels consumidors”, sense precisar la mesura d’aquest perjudici.

UP protesta avui a Alcarràs contra presumptes males pràctiques en la comercialització de fruita

L’Advocat General subratlla que la directiva europea estableix “una llista exhaustiva” de trenta-una pràctiques comercials que es consideren deslleials “en qualsevol circumstància”, que són les úniques que poden considerar-se deslleials “sense necessitat d’un examen detallat”.

D’aquesta manera, al no figurar en aquesta llista les pràctiques consistents a posar a la venda o a vendre béns a pèrdua, l’Advocat General afirma que no poden prohibir-se “en qualsevol circumstància” sinó “només arran d’una anàlisi específica que permeti comprovar el seu caràcter deslleial”.

L’informe coincideix amb l’anunci de Comerç a la denúncia d’UP contra un establiment Dia que va acusar de venda a pèrdues que ha iniciat l’anàlisi del cas. UP, així mateix, protagonitzarà avui a Alcarràs una protesta per presumptes males pràctiques en la comercialització de fruita de pinyol per la gran distribució.

tracking