SEGRE

FRUITA PROTESTA

UP carrega contra la distribució per la qualitat i els preus de la fruita

Reclama accions contundents de consum després de reiterades denúncies || Crítiques a la postura de la justícia europea contra la legislació de venda a pèrdues

Els responsables d’UP van criticar la qualitat de la fruita davant d’una gran cadena a Alcarràs.

Els responsables d’UP van criticar la qualitat de la fruita davant d’una gran cadena a Alcarràs.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) va denunciar ahir a Alcarràs un presumpte nou cas de venda de fruites en mal estat en un supermercat, com paraguaians, nectarines, peres i cireres afectades per podridures, fruits oberts i amb calibres que no corresponen als indicats en el lineal. Per a Unió de Pagesos, és un exemple més de les “males pràctiques en la comercialització i la falta de rigor amb què hipermercats, supermercats i altres establiments en règim d’autoservei tracten la fruita”.

El sindicat va recordar també que la normativa de la UE prohibeix la comercialització de préssecs i nectarines de calibre inferior a 56 mm o 85 grams entre el juliol i l’octubre.

Més de la meitat de les inspeccions van reflectir l’any passat deficiències en etiquetatge de frescos

Primer cas confirmat del bacteri a la península, en concret a Alacant

Després de recórrer diversos establiments per comprovar la qualitat de la fruita que s’hi ven, UP considera que comercialitzar aquestes peces de fruita és una “pràctica molt freqüent, tenint en compte la falta de rigor amb què la mitjana i gran distribució tracten els productes hortofructícoles, en general, i la fruita de pinyol, en particular”. A més, va carregar contra els preus que apliquen les grans empreses i va afirmar que “enganyen el consumidor”.

UP considera “injustificable” l’omissió d’informació obligatòria a la qual té dret el consumidor sobre el producte que compra, i que és palesa en un gran nombre d’establiments, perquè des del producte en origen es fa constar tota la informació en l’etiquetatge, però no arriba quan el producte es troba en els lineals dels diferents establiments.

El sindicat ja va traslladar a l’Agència Catalana del Consum la necessitat de posar en marxa una campanya per inspeccionar aquestes pràctiques de comercialització a les grans superfícies, i en una reunió amb responsables de l’entitat que tindrà lloc el proper 17 de juliol es tractarà com es posa en marxa i quan aquesta campanya.

Per la seua part, Asaja Lleida va carregar ahir contra el dictamen de l’Advocat General de la UE, Henrik Saugmandsgaard, que considera contrària al dret europeu la legislació espanyola que prohibeix la venda a pèrdues. El seu president, Pere Roqué, va defensar el marc legal espanyol, avalat pel sector fructícola, i va reclamar que s’apliqui en la seua integritat.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que ataca més de tres-centes espècies de plantes i que podria afectar greument cultius tan importants a Catalunya com són la vinya, l’olivera, l’ametller i els cítrics, i també plantes ornamentals, podent arribar a provocar-los la mort.

Catalunya està, de moment, lliure d’aquest bacteri, si bé s’ha detectat al sud d’Itàlia, a l’illa de Còrsega, a la Costa Blava francesa, a les illes Balears i ahir mateix es va confirmar un positiu a Alacant.

tracking