SEGRE

CONSUM

El preu de la garrafa d'oli d'oliva verge extra varia fins un 75%, segons Facua

Reclama al Govern inspeccions sobre les qualitats i preus de les diferents marques d’oli d’oliva per verificar que s’ajusten al seu etiquetatge

Olives i oli.

El preu de la garrafa d'oli d'oliva verge extra varia fins un 75%, segons FacuaFACUA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de la garrafa d’oli d’oliva verge extra pot variar fins el 75,2% (3 euros/litre) entre la garrafa més cara i la més econòmica d’oli d’oliva verge extra, segons l’estudi comparatiu realitzat per Facua-Consumidores sobre els preus de 52 marques d’olis d’oliva a sis cadenes de supermercats i hipermercats.

L’informe mostra que el preu mitjà per litre d’oli d’oliva verge extra és de 5,48 euros als envasos de plàstic d’1 litre (8,06 euros si l’envàs és de llauna); de 5,23 euros en els de 2 litres de plàstic; 7,95 euros als envasos de llauna de 2,5 litres; de 5,19 euros als envasos de 3 litres pástico (7,16 euros en llauna) i de 4,94 euros en els de 5 litres plàstic (5,74 en garrafa de llauna).

Així, els preus de l’oli d’oliva verge extra als envasos d’1 litre oscil·len des dels 4,35 euros de la marca Carrefour fins els 7,45 euros d’Hojiblanca en la seua varietat pícaro, venut a Dia, el que suposa una diferència del 71,3% (3,10 euros).

En els de plàstic de 5 litres, la diferència assoleix el 75,2% (3 euros/litre) si es compara el preu de l’envàs de la marca Maeva, varietat ecològic (34,95 euros) amb el que comercialitza Dia (19,95 euros).

Tanmateix, Facua ha detectat que la diferència de preus més gran es troben als recipients verge extra de 3 litres, però envasats en llauna. El de Carbonell costa a Carrefour 15 euros, mentre que el de la marca Luque en val 35,45 a Hipercor, la qual cosa suposa un 136,3% (4,10 euros/litre) de diferència entre dos productes amb les mateixes característiques.

Respecte al verge extra en envàs de llauna de 5 litres s’ha constatat una diferència del 26,8% (1,30 euros/litre), sent el més car el de La Española (31,95 euros) a Alcampo, davant el més econòmic venut per Mueloliva al mateix supermercat a 25,19 euros.

Quant a la varietat verge, els preus a la botella de plàstic d’1 litre van dels 4,19 euros de l’envàs que Olisone ven a Lidl fins els 5,99 euros del Carbonell a Hipercor, la qual cosa suposa una diferència d’1,80 euros (43,0%).

D’altra banda, la diferència mésimportant en la varietat suau d’1 litre es dóna a Guillén, amb un preu que va des dels 3,99 euros a Alcampo fins els 4,79 euros a Hipercor, una diferència del 20%. En el cas dels envasos de 5 litres, la diferència més gran és de 16,04% (0,70 euros/litre), a la marca La Española, que va des dels 21,45 euros a Hipercor als 24,89 euros a Alcampo.

EVITAR LES VENDES A PÈRDUES

D’aquesta forma, l’associació de consumidors subratlla les "enormes diferències de preus" existents al sector i reclama el Govern i les comunitats autònomes que realitzin inspeccions sobre les qualitats de les diferents marques d’oli d’oliva per verificar que s’ajusten al seu etiquetatge.

Inspeccions que també demanda sobre els preus, ja que en determinats casos, grans superfícies comercials utilitzen l’oli d’oliva com a producte ganxo incorrent en pràctiques il·legals de vendes a pèrdues, que impliquen una competència deslleial i un greu perjudici als productors.

D’aquesta forma, l’estudi, realitzat a Alcampo, Carrefour, Dia, Hipercor, Lidl i Mercadona, compara els preus de 197 productes en envasos plàstics o de llauna d’un, dos, dos i mig, tres i cinc litres de les varietats d’oli d’oliva verge extra, oli d’oliva verge i oli d’oliva intens i suau.

Així, les 52 marques han estat 1881, Ábaco, Abril, Aliada, Auchan, Capricho Andaluz, Carbonell, Carrefour, Caserío de la Sierra, Conde de Benalúa, Coosur, Dcoop, Dia, Duende del Sur, El Corte Inglés, El Molino de Gines, Enoro, Framoliva, Fruto del Sur, Fuenroble, Germán Baena, Guillén, Hacendado, Hacholiva, Hacienda El Palo, Hipercor, Hojiblanca, Iznaoliva, Koipe, La Casería de Santa Julia, La Española, La laguna de Fuente de Piedra, La Masía, Loxa, Luque, Mar de Olivos, Molino de Huévar, Mueloliva, Oleocazorla, Oleoestepa, Olisone, Olivar centenario, Olivar de Segura, Olivo de Cambil, Oro Bailén, Oro Virgen, Puente Sierra, Sierra Mágina, Valdezarza, Verde Segura, Vistaoliva I Ybarra.

tracking