SEGRE

FINANCES

La major crisi econòmica de la història compleix deu anys

Recuperar l’ocupació continua sent el principal repte dels països europeus || Europa va haver de “rescatar” els països del sud

Mantenir la moneda única va ser la prioritat del Banc Central Europeu durant la crisi.

Mantenir la moneda única va ser la prioritat del Banc Central Europeu durant la crisi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va complir aquest dimecres el desè aniversari de la crisi financera mundial en plena recuperació, amb les seues vint-i-vuit economies en creixement, els dèficit públics a la baixa i una banca sanejada, però també amb el desafiament de recuperar els nivells d’ocupació previs al 2007.

El 9 d’agost del 2007, el banc francès BNP Paribas admetia la seua exposició a les hipoteques porqueria als Estats Units i congelava els fons afectats, fet que va encendre la metxa de la crisi financera, i finalment econòmica, més profunda des de la Gran Depressió.

A Europa es va disparar el deute públic i va augmentar el dèficit, es va enfonsar la inversió, es va contreure el creixement i es van destruir milions de llocs de treball. Van quedar al descobert les males pràctiques i debilitats del sector bancari i el seu vincle amb el deute sobirà que va dinamitar la confiança en els països, especialment els de la perifèria europea, incapaços d’aconseguir finançament als mercats.

Es van posar de manifest les debilitats d’una zona euro que amenaçava d’esquerdar-se quan el 2012 el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va assegurar que “faria el que fos necessari” per preservar la moneda única. La UE va haver de rescatar Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya, i va establir l’anomenat Semestre Europeu per vigilar les finances dels països, entre moltes altres mesures.

Els ingressos del Sareb creixen un 21% en sis mesos La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) ha ingressat 1.710 milions d’euros entre els mesos de gener i juny, quantitat que representa un augment del 21% respecte al mateix període de l’any passat, segons dades provisionals de l’entitat difoses aquest dimecres. La Sareb, més coneguda com a banc dolent, va indicar que és “a causa de l’impuls comercial i la recuperació del mercat immobiliari espanyol”.

tracking