SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Les viudes lleidatanes, les sisenes amb la pensió més baixa de l'Estat

La gent gran de la província, a la cua a Catalunya, cobra un 12,5% per sota de la mitjana espanyola || Els bascos perceben un 30% més que extremenys i gallecs

Un grup de jubilats asseguts en un banc de la ciutat de Lleida.

Un grup de jubilats asseguts en un banc de la ciutat de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les viudes lleidatanes es troben a la cua pel que fa a l’import de les pensions que cobren de tot l’Estat, segons es desprèn de les últimes dades de la Seguretat Social referides al mes de juliol. En concret, són les sisenes amb la prestació més baixa de tot Espanya, només darrere d’Almeria, Còrdova, les Balears, Ourense i Lugo.

De mitjana, una viuda lleidatana cobra al mes 563,36 euros, davant les mitjanes de 655,13 a Catalunya i de 646,88 a l’Estat. La prestació més baixa es troba a Lugo (471,54 €) i la més alta, a Biscaia (781,47 €).

En el cas de les pensions de jubilació, Lleida també destaca perquè es troba clarament per sota de les mitjanes catalana i espanyola, però en aquest cas ocupa el lloc número tretze amb la nòmina més baixa. Els jubilats de Ponent segueixen sense arribar a ser mileuristes i cobren de mitjana 916,92 euros, davant els 1.082,07 de Catalunya i els 1.064,21 de l’Estat.

Les pensions de jubilació de la província de Lleida segueixen encara lluny d’assolir els mil euros

Analitzant tota mena de pensions, que inclouen també les d’incapacitat permanent, orfandat i favors familiars, la gent gran de Lleida cobra un 12,5 per cent menys que la mitjana estatal al percebre 806 euros mensuals de mitjana.

Els pensionistes bascos són els que més cobren d’Espanya, amb 1.143,35 euros mensuals de mitjana, un 33 per cent més que els extremenys i gairebé un 32% més que els gallecs, que amb 766,07 euros i 778,20 euros tenen la pensió més baixa, segons dades del ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que assenyalen que Catalunya és la comunitat amb més nombre de beneficiaris, amb 1,7 milions de persones, de les quals 98.111 són lleidatans.

D’altra banda, els períodes prolongats d’atur poden retallar fins a un 25% la pensió pública de jubilació per als que perceben salaris mitjans, segons un estudi de José Antonio Herce i Jorge Bravo, membres del Fòrum d’Experts de l’Institut BBVA de pensions.

Els autors realitzen una simulació amb diversos escenaris: un període de dos anys d’atur al principi de la carrera laboral; un de dos anys al final d’aquesta; els dos períodes de desocupació en la mateixa carrera laboral, i dos períodes d’atur de cinc anys cadascun en una carrera de cotització completa.

Les claus

  • Catalunya. Té el major nombre de pensionistes, amb 1,7 milions, comptant els beneficiaris de la paga per jubilació (1.091.306 persones), així com les d’incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars (prestacions a familiars que hagin conviscut i depès econòmicament de la persona difunta).
  • Lleida. En el cas de les comarques de Ponent, el nombre total de pensions és de 98.111, de les quals 59.508 són de jubilació, 25.019 corresponen a casos de viudetat i 10.321, a incapacitats permanents. N’hi ha 3.186 d’orfandat i 77 de favor de familiars. 
tracking