SEGRE

AGRICULTURA

Lleida té emmagatzemats uns 47 milions de quilos de fruita de pinyol

S’hi sumen quaranta milions més a Aragó, segons UAGA-COAG || Desconvocada la mobilització d’avui divendres a Soses i ajornada a dimarts que ve per l’atemptat

Imatge d’una de les últimes protestes d’agricultors per la crisi de preus.

Imatge d’una de les últimes protestes d’agricultors per la crisi de preus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cambres de fred de Catalunya i Aragó tenen emmagatzemats uns 87 milions de quilos de fruita de pinyol, segons UAGA-COAG. D’aquests, uns 47 correspondrien a Catalunya, bàsicament a Lleida.

La crisi de preus, amb cotitzacions ruïnoses, s’ha traduït en emmagatzemament d’importants quantitats a la xarxa de fred. Es tracta de fruita que d’una banda no troba mercat i, d’altra banda, quan ho fa és a preus de veritable ruïna, amb una mitjana d’entre 10 i 15 cèntims d’euro per sota dels costos de producció per quilo.

En algunes ocasions, la fruita està emmagatzemada des de fa més de dos setmanes, cosa que es tradueix en el fet que ja no sigui de gran qualitat. Així, existeix una sobrecàrrega de producte a les cambres frigorífiques que s’ha devaluat, ja que es tracta de fruita que no es pot conservar gaire temps, la qual cosa ocasiona que el que s’està aconseguint ara, de més qualitat, no pugui entrar i comercialitzar-se a un bon preu.

El sector demana una quota de retirades urgent de 40.000 tones a la Unió Europea

JARC-COAG ha reclamat que es buidin les cambres de fruita “vella”, mentre que Unió de Pagesos exigeix que es distingeixi la fruita en origen i només s’emmagatzemi aquella que sigui de qualitat.

En aquest context d’un nou any de crisi de preus, els agricultors de Catalunya i d’Aragó estaven avui convocats a tallar l’autovia a Soses dins de la campanya de mobilitzacions per exigir mesures de suport.

La protesta ha quedat desonvocada en senyal de dol per l’atemptat de Barcelona (vegeu més informació a les pàgines de 3 a 7) i està previst que tingui lloc dimarts vinent. Aquest dijous, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) havia mostrat el suport a les mobilitzacions com va fer dimecres Afrucat.

El màxim responsable de branca del sector de la fruita de la FCAC, Albert Capdevila, va reiterar les peticions d’ampliació del contingent per a préssec i nectarina de 40.000 tones amb caràcter d’urgència que ja s’han traslladat a l’Administració catalana i estatal com també al mateix comissari europeu d’Agricultura.

Per la seua banda, el Comú Lleida va demanar a l’ajuntament de Lleida que prengui mesures en suport als agricultors de la ciutat afectats per la crisi de preus de la fruita. Entre aquestes apunta a una bonificació del 95% de l’IBI agrari, la màxima permesa per la llei.

tracking