SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

El volum de sacrifici de porcs a Lleida s’estanca i a Barcelona i Girona es dispara

L’any passat a la província es van matar 2,63 milions d’animals davant els 8,9 de les empreses gironines i els més de deu de les barcelonines || A Ponent tot just es produeix per a consum industrial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els escorxadors de Lleida van sacrificar l’any passat 2,632 milions de porcs, una xifra molt similar a la que es va registrar l’exercici anterior, amb un mínim increment del 0,5 per cent. Tanmateix, a Barcelona la matança va superar lleugerament els deu milions de caps de bestiar, un 14,74% més, que al llarg del 2015, i a Girona el repunt va ser d’un 6,20% amb un sacrifici total de 8,982 animals porcins d’acord amb les dades elaborades per la conselleria d’Agricultura. Quant a Tarragona, el nombre de sacrificis és mínim, a penes 8.280 al llarg de tot l’any.

Aquestes dades posen de manifest que la província de Lleida, malgrat ser líder en producció porcina, segueix tenint en el sacrifici i l’elaboració de productes carnis el seu taló d’Aquil·les. En bona mesura, són altres comarques catalanes les que es queden amb el valor afegit, tot i que sempre hi ha excepcions, capitanejades per BonÀrea, el grup de Guissona que manté des de la producció d’animals fins a la comercialització dels elaborats i plats preparats. L’últim cens oficial de porcs a Lleida, de finals de l’any passat, és de 4.409.409 animals, mentre que a Girona amb prou feines se’n comptabilitzen 896.384 i a Barcelona, 1.839.601 animals més.

El cens de Lleida, amb 4,4 milions d’animals, és molt superior als 2,7 de Barcelona i Girona juntes

A més del volum limitat de sacrificis a les comarques lleidatanes, destaca que el gruix de la carn es destina a consum directe, mentre que és mínim el volum que es dirigeix a l’industrial per fer elaborats. De les 237.877 tones de carn de porcí que van sortir l’any passat de Lleida, 195.712 eren per a consum directe i 42.164, per a industrial, xifres que tot just representen el 17,72% del total. Encara que el cas de la producció de Barcelona, la taxa destinada al consum industrial se situa en l’11,87%, a Girona la xifra s’eleva al 84,87%.

Pel que fa al pes mitjà dels animals, l’informe de la conselleria revela que a les comarques de Ponen és on els animals van a l’escorxador amb una mida més gran. En concret, el pes mitjà canal és de 90,38 quilos, davant dels 78,67 de Girona i els 84,34 de Barcelona.

Si s’analitza únicament els animals d’engreix sacrificats, el pes mitjà canal a Lleida és de 86,05 quilos, xifra que en suposa tres més que la mitjana a Barcelona. En el cas de Girona, és on van a sacrifici els animals amb pes més baix, que representa 78,69 quilos canal per unitat.

Aragó presenta nous projectes d’inversió en el sectorAragó ha presentat durant els últims mesos diversos projectes d’importants inversions dins del sector carni. El més important és el que va anunciar BonÀrea, nova denominació de la Corporació Alimentària Guissona, que preveu aixecar a la localitat d’Épila un complex carni que absorbirà una inversió estimada de 400 milions d’euros. A més, crearà fins a 4.000 llocs de treball en el termini d’una dècada. Es tracta d’una inversió de cara als plans de creixement del grup.

tracking