SEGRE

AGRICULTURA

El grup d'experts de Brussel·les es reuneix per la crisi de la fruita

Aquest dijous, i l’anàlisi pot ser clau perquè la Comissió adopti mesures || El sector reclama un nou paquet de retirades davant de l’estoc existent

Una de les últimes protestes protagonitzades per agricultors per la crisi de preus.

Una de les últimes protestes protagonitzades per agricultors per la crisi de preus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita de Lleida té marcat en el calendari la reunió d’un grup consultiu de la Comissió Europea, amb presència de tècnics ministerials dels diferents països, que tindrà lloc aquest dijous i que analitzarà com a punt central la crisi de la fruita de pinyol.

Depenent de la direcció general d’Agricultura i Desenvolupament Rural, la reunió és clau perquè el comissari d’Agricultura, l’irlandès Phil Hogan, impulsi mesures davant de la crítica situació del mercat dels préssecs, nectarines i paraguaians.

El director de la patronal de la fruita catalana, Afrucat, Manel Simon, va remarcar la importància d’aquesta reunió, ja que pot suposar el pas previ a mesures per part de la Comissió.

Quan fa quatre anys Rússia va tancar les fronteres a la fruita europea, la Comissió va donar llum verda a retirades extraordinàries a cop pràcticament de nota de premsa, perquè el reglament de posada en marxa va requerir un reglament posterior.

La xarxa de fred de Lleida acull en aquests moments al voltant de 40 milions de quilos de fruita de pinyol

El sector espera que ara pugui succeir el mateix, que qualifica com a “retirades amb efecte retroactiu”, des que s’adopta la determinació política. Simon considera clau que es puguin aprovar retirades per a quaranta milions de quilos, que servirien com “un instrument per dir no al mercat, per negar-se a vendre per sota d’un preu”.

En aquests moments, calcula que els preus de la fruita de pinyol oscil·len entre els 50 i els 80-90 cèntims d’euro sortits de la central, segons els diferents formats d’envasament. Es tracta d’uns preus que es tradueixen en números vermells per a la producció. Els productes amb més pressions a la baixa són els préssecs i paraguaians, davant les nectarines.

La xarxa de fred de Lleida acull en aquest moment al voltant de quaranta milions de quilos de fruita de pinyol. Es calcula que aquesta setmana es mantindrà el potencial productiu, mentre que començarà a baixar la vinent davant de la finalització de la campanya d’algunes varietats.

En un altre ordre de coses, l’ajuntament de Torres de Segre va acollir aquest dilluns una reunió en la qual alcaldes i representants de les organitzacions d’agricultors van analitzar la crisi que travessa el sector.

La trobada estava prevista dijous passat i es va desconvocar arran de l’atemptat terrorista de Barcelona. Aquesta massacre també va generar l’ajornament de la protesta prevista per divendres a Soses, una mobilització que es preveu que tingui lloc el dia 25.

tracking