SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Lleida: dos mil treballadors menys per pagar 6.800 pensions més

Els deu anys de crisi s’han saldat amb una caiguda dels afiliats cotitzadors || Mentre que les prestacions contributives no deixen de créixer des de l’any 2007

El nombre de pensionistes d’edat no deixa de créixer.

El nombre de pensionistes d’edat no deixa de créixer.MINISTERIO DE EMPLEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Deu anys de crisi han deixat en una situació delicada els comptes de la Seguretat Social. Per exemple, Lleida ha perdut gairebé dos mil treballadors afiliats a la Seguretat Social entre l’estiu del 2007 i el d’aquest any. En concret, ha baixat en 1.951 treballadors, al passar de 198.651 a 196.700, segons dades del ministeri d’Ocupació, que dirigeix Fátima Báñez. Però, mentre baixa el nombre de persones que aporten capital al sistema, segueix imparable l’increment del nombre de pensions contributives a la província, afavorit per l’augment de l’esperança de vida i les seues repercussions en la piràmide poblacional. L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) situa en 91.392 les pensions contributives en vigor l’estiu de l’any passat. Ocupació, per la seua banda, eleva a 98.151 la xifra del present mes d’agost. És a dir, s’ha de fer front a 6.766 prestacions més que una dècada enrere. Però, a més, s’ha de tenir en compte l’increment de les prestacions. Si bé l’Idescat valora la pensió mitjana a les comarques de Ponent l’estiu del 2007 en 557,14 euros, la Seguretat Social la situa en aquests moments en 807,27. En l’augment de la pensió mitjana pesa de forma fonamental que aquelles que es donen de baixa solen ser les més antigues i, per tant, van lligades a carreres laborals que van concloure fa temps i amb uns salaris més baixos. Les pensions que entren en el sistema tenen, en general, uns imports molt superiors a aquelles. Així doncs, fa una dècada, la Seguretat Social necessitava 50,9 milions d’euros mensuals per fer front als compromisos, mentre que ara en necessita 79,2. Això significa un repunt superior al 55%. En el conjunt de l’Estat, la Seguretat Social va destinar aquest mes d’agost la xifra rècord de 8.790,6 milions d’euros al pagament de les pensions contributives, un 3% més que el mateix mes del 2016, segons dades del ministeri d’Ocupació. La despesa global del conjunt de les pensions va arribar a superar el 8% interanual a l’avantsala de la crisi (2008). Després de catorze mesos pujant a taxes interanuals inferiors al 3%, ja són setze els mesos consecutius en què la despesa creix a taxes del 3% o superiors. La taxa d’agost és la mateixa que es va registrar al juliol (3%). El nombre de pensions va avançar a l’agost un 1,1% respecte al mateix mes del 2016, fins a les 9.532.495 pensions, un nou màxim històric.

La pensió mitjana del sistema, que comprèn les diferents classes de pensió (jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars) es va situar a l’agost en els 922,17 euros mensuals, la qual cosa suposa un augment interanual de gairebé l’1,9%. En aquest context, el sindicat UGT creu que si es manté l’actual reforma de pensions, el sistema es convertirà en “un model de pensions d’indigència sense cap punta constitucional”. Demana que es destini la recaptació per una cistella d’impostos finalistes a alimentar el fons de reserva.

tracking