SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

Arranca la recollida de l'ametlla amb la preocupació pels preus

Les cotitzacions han baixat aquest estiu davant de l’augment general de collita, inclosa Califòrnia || Lleida produirà de l’ordre d’un 25% més que l’any passat

Recollida mecànica d’ametlles ahir a Granyena de les Garrigues.

Recollida mecànica d’ametlles ahir a Granyena de les Garrigues.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de recollida d’ametlles ha començat a Lleida avançada respecte a anys enrere, a causa de la intensa calor que s’ha registrat en les últimes setmanes. De moment s’ha donat el tret de sortida amb les varietats més primerenques, com pot ser la marcona, i altres de noves a les quals ha donat suport l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries (IRTA), segons explica el responsable del sector de fruita seca de JARC-COAG, Sisco Esquerda. La preocupació al sector se centra en aquests moments en les cotitzacions, que han caigut des del mes de juliol davant de la previsió d’una gran producció mundial. Esquerda calcula que Lleida produirà aquest any de l’ordre d’un 25% més d’ametlla que l’any passat, en la línia de les últimes previsions de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), que augura unes 2.392 tones d’ametlla en gra. De mitjana, s’aconsegueix un quilo d’ametlla en gra per cada quatre de producte amb closca, encara que el rendiment varia en funció de les diferents varietats i si es tracta de finques de secà o de regadiu.

El cultiu de l’ametlla està en auge i les últimes dades de la conselleria d’Agricultura situen en 18.141 les hectàrees plantades a la província, de les quals 16.748 corresponen a superfície productiva.

Els preus han caigut davant de la previsió de bona collita mundial i la comuna es valora a 4 euros

Esquerda explica que s’han arrancat ametllers vells per fer plantacions noves, en especial canviant finques de secà per altres de regadiu. Amb més productivitat, la collita s’incrementa, explica el responsable de JARC-COAG. La millora de la producció es repeteix també en el conjunt d’Espanya i, en especial, a Califòrnia, estat dels EUA que n’és el primer productor mundial. Després d’anys afectats per la sequera i amb la renovació de plantacions, Califòrnia tindrà una bona collita, segons Esquerda, la qual cosa ha fet baixar els preus en les últimes setmanes. Segons la seua opinió, aquests no haurien de baixar més, sinó fins i tot repuntar a l’alça. En els últims anys, la baixa producció nord-americana, combinada amb un increment del consum mundial, havia donat com a conseqüència cotitzacions històriques per a l’ametlla, cosa que ha generat gran interès a fer noves plantacions.

La Llotja de Reus manté en l’actualitat sense cotització les varietats llargueta i marcona, mentre que la comuna es valora a 4 euros el quilo i la mollar i la mallorca, a 3,90.

tracking