SEGRE

COMERÇ TENDÈNCIES

El comerç 'online' es dispara mentre les vendes en botigues físiques s'estanquen

Establiments amb base a Lleida aconsegueixen créixer per sobre del 20% a internet

El comerç ‘online’ es dispara mentre les vendes en botigues físiques s’estanquen

El comerç ‘online’ es dispara mentre les vendes en botigues físiques s’estanquenXAVI FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les vendes a les botigues físiques no acaben de remuntar, després de la forta crisi de fa uns anys. Per la seua part, el comerç electrònic s’enlaira cada cop més i hi ha botigues de Lleida que han apostat per aquest canal que aconsegueixen augmentar les vendes per sobre del 20%. No obstant, adverteixen que no és fàcil i que cal treballar molt el màrqueting.

El comerç de Lleida acaba de tancar una campanya de rebaixes amb un creixement escàs, entorn del 2%, que segueix la tònica després del fort impacte de la crisi. Una lleu millora i un cert estancament de les vendes, sense que arribi una veritable recuperació. “Es compra, però no com abans, el consum no està disparat. No hi ha gaire alegria”, admet el president de la federació de l’Eix Comercial, Llorenç González. En canvi, l’expansió del comerç electrònic segueix creixent a doble dígit. El 2016, segons la Generalitat, les operacions de comerç electrònic van augmentar un 14,36% a Catalunya. Una bona part la copen grans multinacionals, però també hi ha empreses locals que estan apostant per la venda a internet, amb creixements fins i tot molt superiors (vegeu les entrevistes).

És el cas també del portal lleidatà de venda de calçat Zacaris. Toni Badias, un dels responsables, va confirmar que aquest any preveuen augmentar un 25% la facturació, que va arribar als 12 milions el 2016, i venen més de mil parells de sabates al dia. Subratlla que la principal clau és la inversió en màrqueting. “Cal fer publicitat per donar-li trànsit [al portal]”, indica, i avança que, a pesar de la seua gran evolució, l’any que ve “farem més publicitat, perquè és el mercat el que ho demana per créixer”.

El 2016, les vendes a través d’internet van augmentar un 14% a Catalunya, segons dades de la Generalitat

Zacaris forma part d’un grup amb botigues físiques (Sitgetana i Yellow Shop) i Badias opina que el futur del petit comerç passa per l’especialització i el tracte personalitzat cap al client. Yellow, dedicada al calçat juvenil, va ser creada fa tres anys amb botigues a Lleida, Reus i Bilbao.Al febrer, van apostar per potenciar amb màrqueting la seua botiga online i ara ja és la botiga amb més vendes d’aquesta ensenya.

Precisament, la necessitat d’una gran inversió en màrqueting és l’hàndicap perquè petites botigues es llancin a la venda online. Rosa Perpinyà, titular de la botiga de moda La Colometa de Mollerussa, destaca que, per poder competir en aquest camp, “fa falta invertir-hi molt”, per la qual cosa, en el seu cas, internet només genera vendes menors i serveix molt més com a recurs per fer publicitat de la seua botiga. “El comerç electrònic té un gran creixement, però parteix d’uns números molt petits. Crec que és molt atrevit dir que hi ha un canvi d’hàbits de compra i que no justifica els creixements tan escassos que tenim. Hi influeixen més aspectes com ara l’atur o, a Lleida, la situació de la fruita”, va afirmar la secretària general de la Fecom, Maria Rosa Armengol. “En l’àmbit local, algun empresari ha fet una aposta important i li ha funcionat bé, però la majoria només s’ha incorporat a ser visible a internet. Això no és suficient, fa falta una aposta més important en serveis i logística que està costant, encara que al final han de conviure els dos formats”, va afegir.

«Hi ha creixement, però no ve sol, te l’has de treballar molt» Esther García. Boylevard Buylevard és un cas d’èxit de comerç online de roba al Palau d’Anglesola que ven a tot Europa. La fundadora, Esther García, remarca que, encara que ara viuen un gran creixement, el camí no és gens fàcil. “Vam començar sent tres el 2011 i ara som divuit. El primer any, quan arribava una comanda, aplaudíem, i ara en tenim unes tres-centes al dia. Hi ha creixement, però no ve sol, has de treballar-te’l molt. L’important en l’e-commerce és el màrqueting: com has de vendre i posicionar-te a internet, perquè hi ha molta competència i les coses canvien molt ràpidament. S’ha d’intentar fer coses noves cada dia, oferir productes que atreguin l’atenció, estar molt enganxats a la tendència, promocionar a les xarxes socials, posicionar-te a Google, treballar la fotografia i les descripcions de productes...”, explica. L’any 2016 van créixer un 50% i aquest any esperen tancar-lo sobre el 40%. “Abans d’emprendre un negoci online, cal pensar-hi molt bé i entendre’l: és molt diferent d’una botiga tradicional, en la qual has de preocupar-te de l’estoc i l’aparador. Molts s’estavellen. Si no hi poses diners i inverteixes temps cada dia, la botiga no es posicionarà i acabaràs perdent el temps”, adverteix.

«Cal combinar comerç tradicional amb venda ‘online’» Antonio Marrades. Joguets Marrades Joguets Marrades, amb seu a Mollerussa, és una cadena amb més de cinquanta anys d’història i set botigues físiques que aposta per vendre online. El 2016, un 9% de les vendes van ser per internet i esperen arribar al 25% en tres anys, afirma Antonio Marrades, gerent d’aquesta firma familiar, que destaca que Espanya està molt al darrere d’altres països. L’empresa, que va iniciar l’aventura virtual el 2014, després de perdre un 35% de la facturació per la crisi, preveu duplicar aquest any les vendes a internet, davant del creixement del 3% que tenen en global. “Crec que el comerç tradicional de joguets no morirà, si se sap combinar amb internet. Però si no es complementa la botiga amb la venda online, és molt probable que acabi per desaparèixer”, afirma. “Cada cop més clients usen el mòbil per comparar preus i si a la teua botiga són més cars van a un altre lloc. Cal posar preus de mercat”, conclou.

tracking