SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Més de mil lleidatans surten de l'atur sense trobar col·locació

Els sindicats denuncien que la falta d’expectatives laborals estan darrere de molts casos || Deixen d’inscriure’s al SOC

Imatge de dilluns passat de demandants d’ocupació en una oficina del SOC a Lleida.

Imatge de dilluns passat de demandants d’ocupació en una oficina del SOC a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mes d’agost ha tingut un comportament especialment dolent en el mercat laboral, amb més de mig miler de nous aturats a Lleida, una xifra que no es recordava des de l’any 2008. Però, a més, hi ha altres dades per a la reflexió, perquè el balanç podria haver estat molt pitjor, si tenim en compte que 1.036 lleidatans van sortir el mes passat dels registres del Servei Català d’Ocupació malgrat no haver trobat una col·locació. Així ho posa de manifest les dades de l’Observatori de la Generalitat, que xifra en 18.334 el nombre total de parats registrats a l’agost.

Al llarg del mes passat, van sortir dels registres oficials del SOC 2.602 persones, però només 1.566 ho van fer perquè havien trobat un lloc de treball. A l’hora d’explicar aquestes baixes sense contracte, existeixen diferents possibilitats, com el fet d’haver arribat a l’edat de jubilació o optar per estudiar i deixar el món laboral per a més endavant. Però els sindicats són molt clars: la taxa de persones amb ajuts segueix caient i moltes no tenen confiança o expectatives de trobar un lloc de treball i desisteixen de continuar completant els registres a les oficines d’ocupació. Al juliol, últim mes amb dades oficials, només 11.045 dels 17.831 desocupats de la província en aquells moments comptaven amb algun tipus d’ajuda pública.

A l’agost, 2.602 lleidatans van sortir de les llistes de l’atur i 3.098 més s’hi van incorporar

En concret, 5.926 percebien prestacions i 3.882 més cobraven subsidis. S’hi afegien 1.081 amb l’anomenada renda mínima d’inserció i 156 s’emmarcaven en el Programa d’Activació d’Ocupació.

En el conjunt de l’Estat i segons assenyala Comissions Obreres, únicament 46.400 persones es van inscriure a les oficines d’ocupació el mes d’agost, dels gairebé 237.000 afiliats que van perdre la feina durant el mes, de manera que el sindicat calcula que tan sols un de cada cinc és “computable com a parat registrat”. Segons les dades proporcionades per la Seguretat Social, només el dia 31 d’agost es van donar d’alta al sistema 46.779 persones, mentre que van ser baixa 313.141, la qual cosa va deixar un saldo net de destrucció de 266.362 llocs de treball.

tracking