SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

Els pagesos preveuen poca producció de panís i un altre any de pèrdues

El problema de l’anomenada plaga de l’aranya ha enfonsat la producció en algunes zones fins i tot més d’un 40% || Greus caigudes de rendiments que disparen costos

Entrada de panís ahir als magatzems de la cooperativa de Miralcamp.

Entrada de panís ahir als magatzems de la cooperativa de Miralcamp.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida ha començat la collita del panís marcada per la caiguda de producció, superior en algunes zones al 40 per cent a causa de la plaga de l’aranya, un increment dels costos de producció i uns preus que fan témer un altre any de números rojos per a l’agricultor. Així ho va explicar ahir el responsable nacional de cultius herbacis d’Unió de Pagesos, Santi Caudevila.

La cooperativa de Miralcamp, que té una producció anual de 30.000 tones de panís, va confirmar que els danys causats per la plaga s’eleven al 40%, per sobre fins i tot dels pèssims auguris que havia fet fa poc més d’un mes i malgrat els esforços a combatre-la. Els socis han efectuat tractaments fitosanitaris, però no han donat els resultats esperats contra aquest àcar que actua assecant la planta i que acaba causant-ne la mort. Per la seua banda, el gerent de la cooperativa, Santi Vergé, va explicar que “només podrien salvar-se d’aquestes pèrdues les finques on el panís es va sembrar molt més tardà, però aquestes parcel·les representen un percentatge baix del total de la producció que entra a la cooperativa”.

Els danys són especialment greus a l’Urgell i en finques regades per inundació

Santi Caudevila va afegir que els danys són generalitzats en tota la zona productiva, però especialment greus a l’Urgell i a les finques que es reguen per inundació, “on l’aranya ha entrat a la planta amb més facilitat davant aquelles que reguen per aspersió”. Finques amb una producció mitjana de 14.000 a 15.000 quilos per hectàrea es quedaran amb tot just 8.000, segons el dirigent d’Unió de Pagesos, fet que dóna una idea de l’increment de costos. Tot plegat en un moment en el qual els preus es mantenen per quart any consecutiu pràcticament en els mateixos nivells de 174 euros per tona, segons indica el tauler de Mercolleida.

“Tot apunta que tindrem un nou any de preus per sota de costos, un altre any de pèrdues. Necessitaríem que ens paguessin a 210 euros la tona per tenir un resultat acceptable”, va afirmar el dirigent d’UP. L’arrancada de la campanya es produeix a penes uns dies després que la Unió Europea hagi incrementat els aranzels a la importació no únicament de panís, sinó també de la de sorgo i sègol nord-americà. L’anomenat dret d’importació s’ha actualitzat a 10,95 euros per tona.

La revisió, de caràcter automàtic, es produeix arran de la fortalesa de l’euro davant el dòlar i intenta evitar que el panís americà sigui molt més barat que l’europeu i perjudiqui el sector local.

tracking