SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

Les pluges salven de moment la collita d'oli de la DO Garrigues

El sector preveu que es mantinguin els preus elevats en la pròxima campanya

Un moment d’una de les ponències de la jornada celebrada ahir a les Borges Blanques.

Un moment d’una de les ponències de la jornada celebrada ahir a les Borges Blanques.GLOBALLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pluges que van caure ahir permetran garantir la collita d’olives a la denominació d’origen Garrigues, que pot arribar a ser bona en cas que en les properes setmanes es tornin a repetir. Així ho va explicar ahir el president de la DO, Enric Dalmau, que va destacar a més que les precipitacions han coincidit amb una caiguda de les temperatures, amb la qual cosa es redueix l’evaporació, un procés que serà molt més lent. Va explicar que els arbres surten així de l’estrès de l’estiu i de les altes temperatures. Confia en noves precipitacions que s’auguren per a les pròximes setmanes per aconseguir una bona collita, després de la baixa producció de l’última campanya.

De fet, algunes cooperatives de Lleida ja no tenen oli i altres preveuen acabar-lo a l’octubre. “Estarem presents (com a DO) a la Fira de Sant Miquel en l’anomenada plaça de l’Oli, però algunes cooperatives ja ens han avisat que no vindran perquè no tenen producte”, va posar com a exemple. Els problemes per enllaçar campanyes són generals i si el que és normal a Espanya és tenir unes 500.000 tones, aquest any amb prou feines n’hi ha 200.000.

Dalmau va insistir en la necessitat que els oleïcultors puguin comptar amb reg de suport que garanteixi la collita. “Tenim potencial i mercat, però ens falta poder tenir la producció segura”, es va lamentar. Va afegir que les notícies que li arriben d’Andalusia apunten greus problemes derivats de la sequera, per exemple a la província de Jaén, de manera que s’augura una producció de nou curta.

En aquest context, s’apunta que els preus en la pròxima campanya poden seguir amb poques variacions i mantenir-se en cotes que poden considerar-se altes. Els preus mitjans en origen a Espanya se situen en aquests moments entorn de 3,72 euros el quilo a granel, mig euro més que en les mateixes dates de l’any passat, segons dades del ministeri d’Agricultura.

“L’estratègia comercialitzadora és una clau per guanyar diners” Una bona estratègia de la comercialització de l’oli d’oliva aporta valor afegit que permet guanyar diners, segons va quedar ahir de manifest en una jornada sobre el sector organitzada per GlobaLleida i clausurada per l’alcalde de les Borges Blaques i vicepresident de la Diputació, Enric Mir. Els ponents van destacar que el fet de ser productors petits no afecta la bona comercialització del producte i que puguin accedir a mercats gurmet. És imprescindible invertir en publicitat, màrqueting i comercialització, van destacar. Representants d’una quarantena d’empreses oleícoles van participar ahir en l’última jornada del sector de GlobaLleida.

tracking