SEGRE

LABORAL ESTADÍSTIQUES

Les llistes de l'atur s''obliden' de més de 500 lleidatans sense feina

Inscrits com a demandants d’ocupació, no tenen contracte laboral, però no se’ls considera aturats || Des dels que fan cursos fins a formació a estudiants

La ministra de Treball, Fátima Báñez, ahir al Congrés parlant del Pla Prepara.

La ministra de Treball, Fátima Báñez, ahir al Congrés parlant del Pla Prepara.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No tenir feina i estar inscrit a les oficines de l’atur perquè es vol entrar en el mercat laboral no és suficient perquè l’Administració consideri una persona com a aturada. De fet, a la província de Lleida, hi ha 522 persones inscrites en el Servei Català d’Ocupació (SOC) que es consideren precisament el que es qualifica com a “demandants d’ocupació no ocupats”. Són lleidatans que no tenen un lloc de treball i que busquen un contracte, però que per diferents raons se’ls manté en una espècie de llimbs administratius i no se’ls integra en el capítol dels aturats. El Servei Públic d’Ocupació Estatal, l’antic Inem, explica que es tracta de col·lectius demandants de serveis previs a l’ocupació, estudiants o treballadors eventuals agrícoles subsidiats, entre d’altres. És a dir, si algú està fent cursos de formació o s’ha posat a estudiar de nou per millorar el currículum, pot “desaparèixer” de les llistes com a parat.

Aquests col·lectius sí que són considerats aturats quan l’Institut Nacional d’Estadística fa l’Enquesta de Població activa i explica, en part, la disparitat de dades entre l’atur registrat i el calculat per l’EPA trimestralment.

La Generalitat de Catalunya té registrats un total de 24.768 demandants d’ocupació, dels quals 18.344 són aturats. La diferència entre els dos nombres es refereix a persones en diferents circumstàncies.

D’una banda, s’hi troben les persones que, a pesar de tenir una feina, en busquen una altra de millor. En moltes ocasions, són treballadors amb un contracte a temps parcial però que en volen un a jornada completa, o que tenen una formació superior a la requerida per a la seua ocupació actual i en busquen una d’acord amb la seua formació.

Entre els demandants, també hi ha una part de persones amb el que s’anomena disponibilitat limitada. Tampoc hi apareixen com a aturats i són treballadors que només volen ocupar-se en unes determinades circumstàncies, com pot ser el teletreball, per posar un exemple.

En el cas dels estrangers, el SOC considera com a parades 4.970 persones a Lleida, mentre que les demandes d’ocupació ascendeixen a 6.660 i els demandants no ocupats se situen en la xifra de 5.030.

En el conjunt de Catalunya, la xifra d’aturats registrats en el SOC suma un total de 397.385 persones, mentre que el nombre de demandants d’ocupació s’eleva fins als 510.851.

El Govern prorroga demà la renovació del Pla Prepara

El Govern espanyol aprovarà demà en consell de ministres la renovació del Pla Prepara, que preveu una ajuda d’entre 400 i 450 euros dirigida a aturats de llarga durada, amb una nova vigència de set mesos, ja que durarà fins al pròxim 30 d’abril.

Així ho va confirmar ahir la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en la sessió de control al Govern, en la qual responia a la diputada socialista Juana Amalia Rodríguez per si pretenia donar compliment al mandat de la Cambra Baixa sobre una resolució que instava a aprovar un nou pacte salarial.

Aquesta moció reclamava l’establiment d’un camí de pujades salarials, del salari mínim, la derogació de l’última reforma laboral de l’any 2012, l’enfortiment de la negociació col·lectiva i la reforma de l’Estatut dels Treballadors.

tracking