SEGRE

ESNOTICIA

El conflicte català enfonsa l'Ibex-35 un 2,85%

En la pitjor sessió des del Brexit, que va castigar especialment els bancs catalans, mentre que De Guindos assegura que les empreses i clients “no tenen res a témer”

El ministre d’Economia va comparèixer ahir davant dels mitjans.

El ministre d’Economia va comparèixer ahir davant dels mitjans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tensió política que es viu a Catalunya, amb una possible declaració unilateral de la independència per part de la Generalitat dilluns vinent, ha passat factura també al mercat borsari. L’Ibex-35 va caure un 2,85% i va perdre els 10.000 punts (situant-se en els 9.964,90 punts), la qual cosa significa que la borsa espanyola va patir la pitjor sessió des del Brexit. Algunes entitats financeres catalanes, com és el cas de Banc Sabadell i CaixaBank, van liderar ahir les caigudes de l’Ibex-35, amb pèrdues del 5,69% i 4,96%, respectivament. Aquest dimarts també es van veure durament castigats per la inquietud empresarial que genera el conflicte català. Val a destacar que els mercats solen ser reticents al risc i continuen observant amb incertesa la tensió política entre Catalunya i Espanya, que canvia pràcticament diàriament.

Per la seua part, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va assegurar que “les empreses no tenen res a témer” a Catalunya perquè el Govern central evitarà la independència, “triant els instruments i els temps adequats”. En aquest sentit, va insistir que els bancs catalans són “bancs espanyols i bancs europeus”, és a dir, entitats “sòlides” que no han de plantejar dubtes als seus clients. Per això, va subratllar que el seu Executiu no deixarà que “cap vel·leïtat” afecti el creixement econòmic i va insistir que “hem analitzat totes les alternatives” després de la “gran provocació” del referèndum.

De Guindos va fer aquestes declaracions el mateix dia que l’empresa biotecnològica Oryzon Genomics va decidir canviar el seu domicili social de Catalunya a Madrid. Respecte a això, el titular d’Economia va dir que “estem vivint temps de molta confusió”, encara que va ressaltar l’actual “procés de millora econòmica”, que a Catalunya és més gran que la mitjana espanyola. Segons la seua opinió, demostra “que ningú s’ha cregut l’amenaça independentista”.

tracking