SEGRE

BANCA TRIBUNALS

La Justícia investigarà Ron i Saracho per la fallida del Banc Popular

Per falsedat societària, administració deslleial i apropiació indeguda en la bancarrota

Ángel Ron.

Ángel Ron.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional va admetre ahir a tràmit tres querelles contra els expresidents del Banc Popular Ángel Ron i Emilio Saracho i els seus respectius consells d’administració per presumptes delictes de falsedat societària, administració deslleial i apropiació indeguda, entre d’altres. També va admetre a tràmit una quarta querella que inclou, a part de l’entitat, l’auditora PwC per la fallida de l’entitat.

En el seu escrit, el titular del jutjat central d’instrucció 4, Fernando Andreu, acorda l’obertura de dos peces separades, la primera de les quals per l’ampliació de capital del 2016 i la segona per una possible manipulació del mercat després de la publicació de notícies amb dades i informació presumptament falsos per fer caure el valor de les accions i poder obtenir beneficis.

Entre les diligències previstes pel magistrat, acorda cridar a declarar tots els querellats i requereix documentació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), al FROB i al mateix banc, en tant que demana al Banc d’Espanya que designi dos pèrits per determinar si la informació comptable oferia la imatge fidel de l’entitat i era lliure de manipulació o deformació.

El jutge distingeix dos etapes, la primera amb Ron com a president, període sota el qual s’investigaria l’ampliació de capital per valor de 2.505 milions d’euros, i la segona, ja amb Saracho al capdavant, en la qual s’hauria produït una campanya de desprestigi amb la publicació de notícies, fet que podria constituir un delicte de manipulació de mercat.

El magistrat també va acceptar una quarta querella de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra el Banc Popular i Ron a més de l’auditora PwC per l’“enfonsament” de l’entitat.

Així mateix, el Banc Santander, que va adquirir el Popular per un euro, va iniciar la integració de la marca Popular amb el redisseny dels rètols de les oficines de la segona, un procés que implica, a més, que els clients d’aquesta última puguin utilitzar els caixers de les dos entitats sense comissions.

Ángel Ron.

Ángel Ron.EFE

tracking