SEGRE

EMPRESES

La Fundació La Caixa i Criteria traslladen temporalment la seua seu a Palma de Mallorca

Per a "preservar els seus interessos empresarials i socials"

La Fundación La Caixa i Criteria traslladen la seua seu a Palma de Mallorca

La Fundación La Caixa i Criteria traslladen la seua seu a Palma de MallorcaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundación Bancaria La Caixa ha acordat traslladar de Barcelona a Palma de Mallorca la seu social tant d’aquest organisme com de CriteriaCaixa, la societat de la que és accionista únic i que gestiona el patrimoni de l’entitat, "mentre es mantingui l’actual situació en Catalunya".

En un comunicat, la Fundació que presideix Isidre Fainé ha informat que el nou domicili social d’aquestes dos entitats estarà situat en la Plaça Weyler, 3, de Palma, a fi de preservar els seus interessos empresarials i socials, així com la seua operativa normal.

Aquesta decisió, assegura la Fundación La Caixa, "té un caràcter temporal" i no implica el trasllat de persones ni de centres o serveis corporatius, que continuaran operant com a fins ara amb normalitat.

Ahir, CaixaBank, banc participat per CriteriaCaixa, també va anunciar que traslladava la seua seu social de Barcelona a València davant de la possibilitat que el Parlament català faci una declaració unilateral d’independència, i el seu consell d’administració ha ratificat la decisió.

La Fundación Bancaria La Caixa gestiona de forma directa l’Obra Social, que es finança amb els dividends obtinguts de CriteriaCaixa, i compte aquest any amb un pressupost de 510 milions d’euros, principalment per a activitats socials, educatives, culturals, d’investigació i emprenedoria.

És la primera fundació privada d’Espanya i la tercera fundació més important del món per volum d’actius, per darrere de la creada per Bill i Melinda Gates i de Wellcome Trust.

Cada any promou més de 50.000 iniciatives, de les quals es beneficien prop de 10,5 milions de persones.

CriteriaCaixa, per la seua part, és la societat 'hòlding' d’inversions no cotitzada que gestiona el patrimoni de la Fundació Bancària i compta amb una cartera composta per participacions accionarials en sectors estratègics tals com el bancari, energètic, les infraestructures, els serveis i el negoci immobiliari.

A la cartera bancària de Criteria figuren entitats com CaixaBank, el grup financer Inbursa o el BEA (The Bank of East Asia), mentre en l’àmbit no financer té participacions en empreses com Abertis, Gas Natural Fenosa, Suez, Saba o el grup de telecomunicacions Cellnex.

La incertesa jurídica que està provocant les movilitzacions independentistes ha portat a un bon nombre d’empreses, moltes d’elles cotitzades, a moure les seues seus socials fora de Catalunya, amb l’objectiu de garantir que continuaran operant sota el paraigua de les autoritats europees en cas d’una hipotètica declaració de secessió.

Aquest és el cas de la multinacional energètica Gas Natural Fenosa, que ha decidit portar "temporalment" la seua seu social a Madrid; el Banc Sabadell, que la mourà a Alacant, o CaixaBank, que ha elegit València.

Així ho han fet també Naturhouse, Banc Mediolanum, Arquia Banca, Oryzon, Dogi o Derbi Hotels, mentre que altres companyies catalanes com Freixenet, Catalana Occident o Renda Corporació obren la porta a adoptar una decisió d’aquest tipus en funció dels esdeveniments polítics.

tracking