SEGRE

FISCALITAT BALANÇ

Lleida lidera el creixement de la recaptació fiscal catalana i triplica la mitjana de l'Estat

Supera els 547 milions d’euros fins al mes d’agost a la província || Els augments superen el 16 per cent en el cas de l’IRPF i IVA, mentre que el repunt en Societats es limita al 3,6 per cent

Imatge d’arxiu de la delegació de l’Agència Tributària a Lleida.

Imatge d’arxiu de la delegació de l’Agència Tributària a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida és la que registra més increment de recaptació fiscal de tot Catalunya i, a més, la seua taxa de creixement triplica pràcticament la registrada a la mitjana de l’Estat. Així es desprèn de les dades de l’Agència Tributària entre els mesos de gener i agost d’aquest any, que xifren els ingressos del fisc estatal a les comarques de Ponent en 547 milions d’euros, un 15,6% més que en el mateix període de l’any 2016. L’increment a Girona és d’un 12,3%, mentre que a Barcelona es limita a un 4 per cent i a Tarragona és de tot just un 2,1%. La mitjana estatal, per la seua banda, és d’un 5,5 per cent.

Més de la meitat dels ingressos de l’Agència Tributària a la província arriben de la mà de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), amb una mica més de 265 milions d’euros. En aquest cas, l’increment de la recaptació és d’un 16,2%. L’IRPF pot servir de termòmetre per a la marxa de l’ocupació, ja que la seua recaptació va lligada als ingressos salarials de treballadors i professionals.

La segona gran font de recaptació per al fisc estatal és l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA). També registra un increment superior al 16%, en aquest cas és d’un 16,6 per cent i representa 174 milions en els vuit primers mesos de l’any. L’IVA va lligat en gran manera a l’evolució del consum.

L’Impost de Societats, que marca la marxa dels beneficis empresarials, tanmateix, ha despuntat un 3,6 per cent respecte a l’any passat, fins a representar un total de 73,5 milions d’euros.

La cistella fiscal es completa amb altres tributs amb un pes molt més reduït en el total, com els especials, que grava per exemple les begudes alcohòliques, amb gairebé 19,9 milions entre els mesos de gener i agost a la província.

Espanya redueix la bretxa en la recaptació de l’IVA a la UE Espanya va aconseguir reduir a la meitat la bretxa en la recaptació de l’IVA el 2015, fins al 3,52%, la quota més baixa a tota la Unió Europea, segons un informe publicat aquesta setmana per la Comissió Europea (CE). Això suposa que Hisenda va ingressar 2.503 milions d’euros menys del que hauria d’haver recaptat amb aquest impost, que aquell any va aportar a les arques de l’Estat 68.589 milions d’euros. Espanya ha reduït aquesta bretxa –la diferència entre el que s’hauria d’haver recaptat i el que efectivament es va ingressar– durant els últims quatre anys: des del 13% el 2011, fins al 8,3 per cent el 2014 i el 3,52% el 2015. Pel que fa al conjunt de la Unió Europea (UE) la situació també ha millorat: la bretxa va passar del 14,09 el 2014 al 12,77 per cent el 2015, però tot i així es van perdre 151.408 milions d’euros. De mitjana, un 36 per cent d’aquestes pèrdues són a causa del frau, segons la Comissió Europea.

tracking