SEGRE

AGRICULTURA POLÍTICA

La UE preveu incrementar els ajuts per incorporar joves agricultors

En el marc de les “millores tècniques” de la Política Agrària Comuna || Els estats podran incrementar les subvencions fins al 50 per cent del pagament bàsic

Imatge d’arxiu de collita de panís en una finca de la província de Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de panís en una finca de la província de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els països de la Unió Europea (UE) i l’Eurocambra han arribat a un acord sobre l’anomenat reglament Òmnibus, que planteja una sèrie de “millores tècniques” a la Política Agrària Comuna (PAC) en matèria de pagaments directes, desenvolupament rural i organització comuna de mercat, entre altres aspectes. Segons aquest acord, els estats membres podran incrementar les subvencions addicionals als joves agricultors fins al 50% des del 25% actual respecte al pagament bàsic, tot i que dins del mateix rang de primeres hectàrees (de 25 a 90). El pacte ha de confirmar-se en una comissió especial d’Agricultura al Parlament Europeu dilluns que ve, 16 d’octubre.

L’acord inclou més flexibilitat per definir la figura d’agricultor actiu. Això significa que a partir del 2018 els països de la UE podran relaxar els requisits perquè una sigui considerada com a tal i pugui rebre ajuts de la PAC. No obstant, la ministra d’Agricultura espanyola, Isabel García Tejerina, ha assegurat que Espanya seguirà aplicant els criteris actuals.

La reforma permet ajuts a la producció en sectors que tinguin una importància notable

Entre les novetats que van transcendir ahir, s’inclou la introducció d’un instrument específic d’estabilització de renda amb què es calcularan les pèrdues ocasionades durant una crisi en un tipus concret de producció i podran ser compensades fins i tot si altres produccions no han patit els mateixos efectes.

En aquest sentit, s’eleven al 70 per cent (des del 65% actual) les compensacions que podran rebre els agricultors que han perdut més del 20% de la producció anual. Fins ara el nivell mínim de pèrdues s’establia en el 30 per cent.

Finalment, la reforma concedeix als països la possibilitat de concedir ajuts vinculats a la producció als sectors en dificultats que comptin amb una importància notable per raons econòmiques, socials o bé mediambientals.

En aquest sentit, les autoritats espanyoles consideren una victòria la inclusió de les pastures mediterrànies dins de la definició de pastures permanents, una cosa que defensava Espanya perquè ecosistemes com les deveses no siguin exclosos de la percepció d’ajudes comunitàries.

El reglament Òmnibus s’aplicaria cap al 2018, abans de la futura reforma de la PAC. De cara a aquesta reforma, un dels que es temen com a grans punts de fricció serà el possible intent de renacionalització de la Política Agrària Comuna.

tracking