SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Els pagesos de Lleida augmenten la inversió en maquinària malgrat les crisis de preus

La venda de tractors nous s’ha incrementat un 33% entre els mesos de juliol i setembre i la dels usats, un 2,42% || En els tres primers trimestres de l’any, s’ha comercialitzat un total de 1.135

Els agricultors mantenen la inversió en tractors a la província.

Els agricultors mantenen la inversió en tractors a la província.MAGRAMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de Lleida no només mantenen sinó que també augmenten les inversions en maquinària, a pesar de les crisis de preus que pateixen en diferents sectors, com és el cas de la fructicultura, en el qual s’esperen liquidacions ruïnoses en la fruita de pinyol, i els cereals, en uns nivells molt inferiors als desitjables per als productors.

Entre els mesos de juliol i setembre, s’ha disparat la comercialització de tractors nous a la província. En concret, s’ha incrementat un 30% respecte a les mateixes dates de l’any passat, fins a arribar a les 120 unitats, segons dades de la conselleria d’Agricultura per a les comarques de Ponent.

El ventall de preus dels tractors és molt ampli, en funció del destí i la potència, però fonts del sector calculen que una mitjana del que es gasta un agricultor a la província podria situar-se en uns 45.000 euros. D’aquesta manera, en tot just tres mesos, la inversió ascendiria a uns 5,4 milions d’euros.

En el cas dels tractors usats, l’evolució de vendes és més modesta, amb un creixement d’un 2,42%. En aquest cas, la conselleria té constància del canvi de nom d’un total de 212 tractors de segona mà en el tercer trimestre de l’any.

L’any passat es van vendre, en el tercer trimestre, 2,2 tractors de segona mà per cada vehicle nou agrari comercialitzat. En el mateix període del 2017, ha canviat de forma important la ràtio: es venen 1,7 tractors de segona mà per cada un de nou a les comarques de Ponent.

Si l’anàlisi es fa per als tres primers trimestres de l’any 2017 i per a tota mena de vehicles, l’increment de les vendes és d’un 6,67 per cent i s’han registrat vendes per a un total de 1.135 tractors.

En el conjunt de Catalunya, s’han venut 270 tractors nous entre els mesos de juliol i setembre. És a dir, Lleida representa el 44 per cent del mercat, en línia amb el pes del sector agrari en el territori. Per comarques, les líders indiscutibles són el Segrià, amb més del 13% de les vendes de tot Catalunya, i el Pla d’Urgell, amb més del 9%. El tercer lloc és per a la comarca d’Osona, amb el 7,4 per cent del total.

Alhora, també s’eleven les quanties màximes de les subvencions a percebre per explotació en cas de repoblació per sacrifici obligatori de tots els animals presents en una explotació ramadera, decretat per l’autoritat competent en cas de sospita o bé confirmació d’una malaltia, un procediment conegut com a buidatge sanitari.

Increment d’indemnitzacions per sacrifici d’animals

El Consell de Ministres va aprovar divendres un reial decret pel qual s’incrementen els percentatges d’indemnització per sacrifici obligatori d’animals en el marc dels programes estatals de lluita, control i eradicació de la tuberculosi bovina, brucel·losi bovina, brucel·losi ovina i cabruna, llengua blava i encefalopatia espongiforme. La despesa en indemnitzacions, que es finança per part de l’Estat (fins al 50 per cent, en funció de les disponibilitats pressupostàries) i les comunitats autònomes, és, al seu torn, cofinançat per la UE en un 50 per cent.

tracking