SEGRE

LABORAL

Els funcionaris catalans hauran de recuperar les hores de "l'aturada de país"

UGT avisa que no permetrà "que es descompti un sol euro de les nòmines i que s’intenti obligar a recuperar aquestes hores"

Els funcionaris catalans hauran de recuperar les hores de

Els funcionaris catalans hauran de recuperar les hores de "l'aturada de país"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern català ha comunicat els seus empleats públics que hauran de recuperar les hores no treballades en l’"aturada de país" del passat 3 d’octubre, malgrat que al principi els va garantir que l’absència en el lloc de treball no suposaria cap descompte salarial en les seues nòmines.

El Govern ha comunicat la plantilla que té un termini de quatre mesos per recuperar les set hores i mitjana de jornada corresponents al dia 3.

En una nota informativa i que s’ha penjat al portal de l’empleat de la Generalitat (ATRI), l’executiu català informa que el passat 10 d’octubre va acordar "considerar justificades les absències de personal al servei de l’administració de la Generalitat i del seu sector públic, que tenen caràcter de recuperables".

"El personal d’administració i tècnic i el personal laboral (...) ha de recuperar el temps d’absència total o parcial, preferentment una vegada acabada la jornada diària habitual en el termini màxim de quatre mesos", assenyala el text.

Aquesta decisió ha causat indignació entre els sindicats majoritaris de la funció pública, que es queixen que abans de l’"aturada de país" la Generalitat els va assegurar que aquestes absències no es comptabilitzarien i que, per tant, serien similars a un permís retribuït.

Els sindicats lamenten així mateix que l’executiu català adoptés una decisió d’aquest tipus en el consell executiu del passat 10 d’octubre i que no s’hagi donat a conèixer fins ara.

Les fonts consultades critiquen que, mentre el Govern "desobeeix les sentències del Tribunal Constitucional, fa cas al ministre (Cristóbal) Montoro", que va advertir a la Generalitat que descomptaria la jornada de vaga a aquells empleats públics que haguessin secundat l’aturada.

En els sindicats majoritaris també hi ha estupefacció perquè al·leguen que aquell dia hi va haver treballadors interessats en anar a treballar, però es van trobar en alguns casos el centre de treball tancat o amb dificultats de mobilitat per arribar a ells.

En una nota interna d’UGT a la qual ha tingut accés Efe, el sindicat avisa que no permetrà "que es descompti un sol euro de les nòmines i que s’intenti obligar a recuperar aquestes hores".

"Es tracta d’una altra prova de la falta de respecte del Govern cap als seus empleats", afirma UGT, que exigeix a l’executiu autonòmic que "no intenti menysprear" als seus empleats ni insultar la seua intel·ligència.

El dia de l’"aturada de país", jornada en què hi havia convocada també una vaga general per part de CGT i altres sindicats minoritaris, la consellera de Treball, Dolors Bassa, va justificar que el Govern hagués donat facilitats als seus funcionaris per secundar l’aturada i anar a les mobilitzacions convocades contra les càrregues policials del referèndum il·legal de l’1 d’octubre.

"Avui no és un dia de vaga, sinó d’aturada nacional", va afirmar llavors Bassa.

Els diferents departaments de la Generalitat van permetre els seus funcionaris que poguessin participar en aquesta aturada sense necessitat d’un descompte salarial i sense que computés tampoc com a absència en el seu lloc de treball.

Tanmateix, el ministeri d’Hisenda, que té intervinguts els comptes de la Generalitat i que és la que ha de donar el vistiplau al pagament de la nòmina als funcionaris autonòmics, ja va avisar que descomptaria la jornada de vaga als funcionaris catalans.

I és que el pagament de les nòmines i el d’altres serveis públics bàsics com a sanitat i educació, entre d’altres, està actualment en mans d’Hisenda.

tracking