SEGRE

POLÍTICA LEGISLACIÓ

Qui no pagui la hipoteca no serà desnonat fins als 9 mesos

La nova llei hipotecària amplia el començament del procés || També abarateix les comissions de cancel·lació anticipada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar ahir el projecte de llei hipotecària que dóna més marge d’impagament als propietaris abans que es posi en marxa un procés de desnonament de l’habitatge.

Mentre que fins ara es podia iniciar un procés d’execució hipotecària a partir del tercer mes d’impagament, la nova llei no ho autoritza fins a la novena mensualitat, durant la primera meitat de vida del préstec, o a partir dels 12 mesos, durant la segona meitat.

El projecte de llei trasllada una directiva de la UE que s’hauria d’haver aplicat fa un any

Així ho va explicar el ministre d’Economia, Luis de Guindos, en roda de premsa després del Consell de Ministres. El text també elimina les comissions de cancel·lació de les hipoteques de tipus variable a partir del cinquè any i incentiva passar d’un préstec de tipus variable a fix, amb l’eliminació de les comissions de conversió a partir del tercer any.

El projecte de llei trasllada una directiva de la Unió Europea que el Govern espanyol havia d’aplicar des de fa més d’un any. Segons De Guindos, més enllà d’aplicar les mesures dictades des de la UE, el text també “intenta incrementar la transparència formal i material” de contractes hipotecaris i “beneficiar els deutors”.

A partir del tercer any, els contractants d’una hipoteca de tipus variable no hauran de pagar comissions de conversió a un préstec de tipus fix o, en cas de fer-ho en els primers tres anys, serà d’un màxim del 0, 25% del capital pendent d’amortitzar. També redueixen l’import de les despeses notarials i de registre.

Les reduccions s’apliquen a totes les hipoteques, com les firmades anteriorment a la llei, en canvi respecte a les comissions de cancel·lació hipotecària només a les pactades a posteriori. En el cas de la cancel·lació, s’eliminen les comissions a partir dels cinc anys i es redueixen del 0,5 al 0,25% si es fa abans d’aquell termini.

D’altra banda, no es podrà iniciar un procés de desnonament fins a haver-se produït l’impagament de nou mensualitats o l’equivalent al 2% del capital concedit. I durant la segona meitat, de dotze mensualitats o el 4% del capital prestat. Fins ara la llei permetia fixar el termini a les parts i establia un mínim de tres mesos.

Un dels punts més emfatitzats pel ministre són les mesures dirigides a millorar la transparència per evitar situacions d’“inseguretat” que es van produir en els últims anys amb resolucions judicials contra les clàusules terra.

tracking