SEGRE

UE HERBICIDES

L'herbicida glifosat no obté la pròrroga a Brussel·les

La falta d’acord a la UE retarda la decisió sobre la seua llicència || L’OMS alerta que probablement produeix càncer

Activistes protesten contra la renovació del glifosat.

Activistes protesten contra la renovació del glifosat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els països de la Unió Europea no van aconseguir ahir posar-se d’acord per renovar la llicència del polèmic herbicida glifosat, que expira el pròxim 15 de desembre, per a cinc anys més. L’OMS i l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer ja van alertar que aquest herbicida “probablement” produeix càncer. Tanmateix, tant l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) com l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) van concloure que l’opció cancerígena era improbable.

Representants dels Estats membres van abordar ahir el tema en el comitè permanent sobre Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, presidit per la Comissió Europea, en el qual “no es va poder arribar a una majoria qualificada ni a favor ni en contra” de renovar la llicència de l’herbicida fins al 2022, va informar l’Executiu comunitari. Aquesta majoria exigeix el suport del 55 per cent dels països que representin el 65 per cent de la població de la Unió.

És el producte químic més utilitzat al món per eliminar les males herbes

Tanmateix, aquest dijous van votar a favor de la renovació per cinc anys catorze països: Espanya, Dinamarca, la República Txeca, Estònia, Irlanda, Letònia, Lituània, Hongria, Holanda, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit. En contra es van pronunciar Bèlgica, Grècia, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Luxemburg, Malta i Àustria, mentre que es van abstenir Alemanya, Bulgària, Polònia, Portugal i Romania.

“Tenint en compte la seua obligació legal i el fet que l’actual autorització expira el 15 de desembre, la Comissió Europea sotmetrà ara la proposta al comitè d’apel·lació a finals de novembre”, assenyala el comunicat.

El glifosat és l’herbidica que més s’utilitza a Catalunya i al món, per exemple, en jardineria i en l’agricultura extensiva amb l’objectiu d’eliminar les males herbes. Pagesos i activistes demanen que prevalgui la salut sobre els interessos comercials. L’ONG Greenpeace afegeix que el producte s’ha de prohibir “ara i no d’aquí a tres, cinc o deu anys”.

tracking